Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan válj fényképésszé?

2016. március 17. 17:42 - Feggaris

Ma már mindenki fényképez. Bár a fotózásra használt eszközét leginkább telefonálásra tervezték.

A fényképeket feltöltik valamilyen közösségi oldalra, ahol a barátok, ismerősök like-olják, melléírnak néhány pozitív kritikát. Ekkor elkezd gondolkozni, hogy miért is ne? Miért ne legyen fotós? Hiszen mások is azt mondják, hogy szuperül csinálja. És különben is, szabad élet, nem kell napi nyolc órában dolgozni, nincs főnök.

Ha téged is hasonló gondolatok foglalkoztatnak, néhány tanács a sikerhez.

10236665_m.jpg

Tanulj

Tehát a legelső és legfontosabb lépés, hogy tanulj. Nagyon sok mindent meg tudsz tanulni autodidakta módon is. Keress könyveket, újságokat, videókat. Kezdd el követni neves fotósok oldalait. Olvass blogokat. Ha még mindig lelkes vagy, és van pénzed is rá, keress egy fotós képzést. Nagyon jól nézz körül a kínálat között. Kérdezz meg ott már tanult embereket, hogy mi a tapasztalatuk az oktatás színvonaláról. Nagyon sokféle képzés közül választhatsz. Javaslom, amennyiben megteheted ne csak on-line képzést válassz. Ez az a terület, amikor nagyon fontos, hogy visszajelzést kapj a munkádról, hogy tudj kérdezni és a kérdéseidet egy szakember válaszolja meg. Szükséged van egy szigorú mentorra, aki őszinte veled és tapasztalt. Te magad nem tudod elfogultság nélkül megítélni a saját képeidet.

Kezdd alulról

Próbálj bekerülni egy fotós mellé. Igyekezz ellesni a trükköket, nézz be a kulisszák mögé. Nem lesz könnyű. Az elején még azt hiheted, hogy már sok mindent tudsz, aztán hirtelen, amint elkezded látni, hogyan dolgozik egy profi, úgy fogod érezni, hogy semmit nem tudsz. Tedd túl magad ezen és tanulj. Légy alázatos a tanulással és a munkával kapcsolatban, de ne tántorítson el semmi a célodtól.

Számolj

Lehetne ez az első pont is, de legkésőbb a fényképezés hivatalos szakmáddá történő változtatása előtt mindenképp számolj. A fényképezés eszközigényes szakma. Ha profi fotóssá akarsz válni, profi kiegészítőkre is van szükséged, melyek nem olcsók. A vállalkozásnak egyéb költségei is vannak, ezért a cégvezetést is meg kell tanulnod. Tanuld meg eladni magad és a képeidet is. Versenyképessé kell válnod és profitot termelned. Ne ijedj meg a kudarcoktól, visszautasításoktól.

Ha a cikk végére értél és még mindig megvan a lelkesedésed, kezdd el a tanulást!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr38490274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.18. 01:58:12

Ez egy semmitmondó poszt.

Tanulj: Minden szakmához tanulni kell, ez nem újság.

Kezdd alulról: Minden szakmát alulról kell kezdeni. Vagy tudsz olyat, amit felülről?

Számolj: És mégis mi alapján? Mert azt ki lehet számolni, hogy mennyibe kerül a felszerelés, de azt honnan tudjam előre, hogy 1000-ből hány képet fogok tudni eladni, és mennyiért?

Ennek így semmi értelme.

2016.03.18. 03:10:06

@Sweetshark: De legalább kikerült a poszt az index2 címlapra! :D

mt-03 2016.03.18. 06:29:09

Siralom ez az index, es hat sajna a blogok egy nagy resze is.

2016.03.18. 07:10:19

Egyrészt az gáz, hogy kikerült az indexre ez az írás, a másik hogy vezető posztként...
Amúgy fotós képzések vannak a MOME-n, a Metropolitan Egyetemen és a Kaposvári Egyetemen, leginkább ezeket a képzéseket választva lehetünk fotósok. Esetleg külföldi egyetemeken. Az autodidakta módszer is beválhat, sok ismert autodidakta fotós dolgozik, viszont csúszós ügy, mivel a falusi esküvőket fotózó ember is büszkén vallja autodidakta fotós voltát, de attól még senki nem lesz fotós, hogy van egy 200 ezer+ forintos gépe és a tágabb környezete hívja ide oda kattintgatni.

TwoBee 2016.03.18. 07:35:23

Komolyan érdekelne, hogy ezekkel a tanácsokkal meddig lehet eljutni, ha valaki követi őket. Arra is kiváncsi lennék, hogy milyen téma(k) fotózásának lehet valaki a mestere ezekkel az információkkal felvértezve. Ezekből hogyan és mennyi idő alatt térülhet meg a szerző szerint a technikai és időbeni befektetés. Hitelesebb és kézzelfoghatóbb lenne, ha konkrétan a szerző a saját életútjából, eredményeiből netán képeiből támasztaná alá a tanácsait. A fotózás helyett bármelyik építőipari munka behelyettesítésével a cikk működőképes lehetne... Ezért működésképtelen. :)

fotosuli · http://fotosuli.com 2016.03.18. 08:55:10

@TwoBee: Dolgozunk azon a blogbejegyzésen, amely egyszeri elolvasás után profi fotóssá tesz bárkit tehetségtől, hozáállástól függetlenül, de egyelőre csak a fotosuli.com leckéit tudjuk javasolni a kitartóbb érdeklődőknek. :-D

TwoBee 2016.03.18. 11:32:26

@fotosuli: Na! Akkor meg is érkeztünk egy általatok is fontosnak tartott tulajdonsághoz: az alázathoz. Azzal, hogy megpróbálsz tréfásan és magas lóról leoltani egy kommentet, miközben a tartalmával kapcsolatban egyetlen értékelhető reakciód sincs, abszolút hiteltelenné teszi az egész oskolát. Az is lehet, hogy egy kicsit magasról indítottátok a blogot már a névválasztásnál. Ha Fotóovival rajtoltok, akkor most rendben is lennénk. Egyébként talán azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy az én kommentem mellett nem nagyon dúskáltok "Nagyon szépen köszönöm a bejegyzést!" visszajelzésekben sem… A leckét előbb megtanulni kellene mielőtt másoknak feladjátok.

fotosuli · http://fotosuli.com 2016.03.18. 12:23:07

@TwoBee: Nagyon szépen köszönöm a kommentet, igyekszem tanulni belőle.
süti beállítások módosítása