Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Veleszületett tehetség, vagy tanulás kell a jó kompozícióhoz?

2016. május 30. 19:56 - Feggaris

A felvételből nem biztos, hogy jó fotó is születik. Ehhez ismernünk kell néhány alapvető vizuális szabályt. Ezek nem bonyolultak, nem varázslatról van szó, ám ha ezeket nem alkalmazzuk, lehet bármilyen jó a technikai felszereltségünk, a fotóink maximum átlagos lesznek.

Kompozíció a fotózásban

Fedezd fel újra a felismerés örömét!

A művészek jellemzője, hogy meglátják a szépséget az apró dolgokban. Egy falevél, egy madártoll csodálatos kincs. Tanuljunk meg újra gyermeki rácsodálkozással, a felfedezés iránti vággyal tekinteni a környezetünkre. 

Harmadoljunk!

Nincs unalmasabb a középre helyezett témáról készült képeknél. A túlzott szimmetria lapossá teszi a fotó hangulatát. Változtassunk ezen és helyezzük a képkivágás valamelyik harmadába a témánkat. Ez az aranymetszés. A harmadolás a kép vízszintes kiterjedésénél látványosabb, de függőlegesen is praktikus. Persze az élességállítás így nehezebb, mert az autófókusz a kép középpontjára áll, de élességrögzítéssel megoldható ez a probléma.

Legyen a témának kerete!

A kép szélére ne kerüljenek felesleges dolgok. Ezek csak elterelik a figyelmet. Azonban hasznunkra is lehetnek, hiszen, keretként is tudjuk használni. Ez azért jó, mert nem pusztán kitölti a felesleges teret, hanem mélységet is ad a fényképnek, körbeöleli a témát. 

Összpontosítsunk a témára!

Jobb, ha kerüljük az olyan képeket, amelyek túl részletgazdagok. A néző figyelmét elvonják a fő témáról. A jó képnél egyértelműen látszik, hogy mit akartunk megörökíteni. Ezt elérhetjük úgy, hogy a képkivágást szűkítjük, illetve és mélységélesség és a perspektíva változtatásával is el tudjuk érni ezt a hatást.

Keress új látószöget!

Ha megváltoztatjuk a perspektívát, megváltozik a látvány is. Érdemes egy próbát tennünk. Fotózzuk le gyermekünket a saját magasságunkból, az ő szemmagasságából és fekve, padlószintről. Egészen más képeket kapunk. Ne sajnáljuk a nadrágunkat, feküdjünk le, térdeljünk, másszunk fel. Csodálatos képeket készíthetünk, ha megváltoztatjuk a nézőpontot.

Menj közel!

A legnagyobb hiba, amit a kezdő fotós elkövethet, hogy nem megy eléggé közel a témához. Ezért a téma nagyon kicsi lesz a képen. Menjünk közelebb, zoommoljunk rá a témára! 

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr418749088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 13:19:08

A legfontosabb: vegyél rendes gépet.

A fotótanácsok legrosszabbikja: bármilyen géppel lehet jó képet csinálni.

háténimmár 2016.06.01. 13:52:24

@BircaHang Média szerkesztősége: Bármilyennel tényleg nem lehet, de akiben megvan a tehetség és/vagy a tudás (látásmód, színlátás, témafelismerés, bármi), az egy mobillal jobb képet csinál. mint egy egyszerű halandó egy csúcsgéppel.

Medgar 2016.06.01. 14:18:35

@BircaHang Média szerkesztősége: Ezt nem értem. Akkor 1920-ban nem készültek jó képek?

Charlie Brown 2016.06.01. 14:27:16

@Medgar: Nem bizony. Azokkal a gépekkel, amik a fasorban sem voltak egy mai olcsó masinához képest, nem is lehetett volna jó képet csinálni. Szólni kellett volna nekik. :P

Treff Bubi 2016.06.01. 15:19:01

Bircának igaza van (pontosabban: az adott kor lehetőségeihez képest legyen jó géped). Sok ember azt hiszi, a neten látható fotókat egy közepes mobillal is el lehet készíteni, aztán jön a csalódás, utómunkák, filterezések... igenis rá kell költeni a pénzt a vasra, a jó témákat és ötleteket csak jó eszközzel lehet életre kelteni.

Charlie Brown 2016.06.01. 16:39:01

@Treff Bubi: Na jó, viccet félretéve: igenis minden géppel lehet jó képet készíteni, csak ismerned kell az adott gép korlátait és lehetőségeit. Nyilván nem egy '96-ban lejárt eldobható point-and-shoot-tal fogod készíteni az év asztrofotóját, és nem a 18-55mm kitobival lövöd az első helyet a természetfotó pályázaton. De ha a témával a gép lehetőségein belül maradsz, akkor igenis _minden_ géppel lehet jó képet készíteni. A lehetőségek szűkek, de nem lehetetlen. Nézed meg a World Press Photo képanyagát, a képek jelentős részének az értékében semmiféle szerepet nem játszik a technikai minőség, egy csomót _akár_ a fent említett eldobhatóval is meg lehetett volna lőni (még ha csak nagy szerencsével is).
Ebben a témában csak egyetérteni tudok Ken Rockwellel, aki a méregdrága csúcsgépek mellett időnként tesztel direkt értéktelen, ósdi cuccokat, hogy megmutassa, nem a csúcsgép a lényeg, hanem a fotós.

Photography is all about what's in your frame, not what's in your bag. [...] Photography is all about our imaginations. It's all about showing us something new or in a new way, and then designing the elements in your frame for the strongest, simplest, best-balanced and most exciting composition. [...]
It's not about your camera. It's about vision, seeing, and imagination.

www.kenrockwell.com/tech/not-about-your-camera.htm

véleményM 2016.06.01. 17:13:47

A jó fotó agyban dől el. Látásmód kell hozzá és nem profi felszerelés. Valószínű, hogy például Robert Capa egy mobillal is elkápráztatna, míg egy átlag ember a milliós cuccal sem menne semmire.

CoolKoon 2016.06.01. 17:39:09

@háténimmár: Tök fölösleges ilyesmikbe belemenni (mármint hogy a profi fotós még mobillal is jobb képet lő, mint az amatőr 500e-es géppel), mert ez úgy hülyeség, ahogy van. A prolikon kívül mindenki tudja, hogy mobillal nem lehet jó képet csinálni (főleg bent). Ergo a profi fotós ilyesmivel meg se próbálkozik (ha csak nem végszükség miatt). A vakegereknek pedig nem lesz 500 ezres gépük (objektív nélkül természetesen), mert képtelenek felismerni a különbséget a profi géppel és a mobillal készített kép között (illetve elintézik azzal, hogy "úgyis már szinte alig van különbség a mai mobilok és egy fényképezögép képei között").

CoolKoon 2016.06.01. 17:45:43

@véleményM: "például Robert Capa egy mobillal is elkápráztatna" - ja, de csak akkor, ha a mobilokba beépített kamerák hibáival (pl. a "halo" effektus, amikor -főleg a legfényesebb részeken- a világos részletek fénye "belefolyik" a sötétebb részekbe) akarna a képen kiemelni valamit. Egyébként nem (ergo nem is használna "profi" munkáihoz ilyen szarokat)....

CoolKoon 2016.06.01. 17:49:04

@Charlie Brown: "_akár_ a fent említett eldobhatóval is meg lehetett volna lőni" - Azokkal igen, csakhogy ne felejtsd el, hogy azokban (ha az objektív nem is) a film legalább első osztályú volt. A mobilokban viszont (helyhiány miatt) még szenzorból se lehet igazán jót tenni.

CoolKoon 2016.06.01. 17:55:20

@BircaHang Média szerkesztősége: "A legfontosabb: vegyél rendes gépet." - Ez sajnos nem ennyire egyszerű. Aki a fényképezéssel kapcsolatban még az alapokkal sincs tisztában, az a jó gépet se fogja tudni ügyesen kezelni. Sajnos mindenkinek magának kell eljutnia azon felismerésig, hogy a mobillal lőtt képek szarok (majd addig, hogy a kompaktokkal lőtt képek is azok). Anélkül nem megy. Ha viszont ez megvan, akkor már az illető (saját elhatározásból) maga dönt úgy, hogy elfogadható gépet vesz. Addig fölösleges rábeszélni bármire is.

CoolKoon 2016.06.01. 17:58:06

A cikk amúgy végül is nem rossz, a benne leírtak nagyjából stimmelnek. Talán csak az aranymetszéshez tennék még hozzá annyit, hogy témája (és a kép célja) válogatja, hogy mennyire érdemes alkalmazni. Pl. tájképeknél se mindig célravezető (bár sokszor az, ez is igaz).

CoolKoon 2016.06.01. 18:00:10

@Medgar: Hát, abból a korból is maradt ránk nem is egy VALÓDI színes (tehát nem színezett neg egyéb módokon megerőszakolt) kép, úgyhogy igen, akkoroban is sokan vettek szar gépet :p

háténimmár 2016.06.01. 18:23:47

@CoolKoon: egy igen profi fotóssal élek együtt és a lakásunk egy része egy csúcstechnikás fotóműterem. Asszem belelátok "picit" ebbe a világba. A fotós párom imád mobillal fotózni, és beszarás jó képeket csinál vele lakáson belül is. Tudni kell azt is használni, ott is vannak beállítási lehetőségek, mégha 10-ből 11 ember autofókusszal és autó-mindennel használja is őket.
De persze nem ugyanarról kell mobilos "profi" képet csinálni mint amiről műtermit hátfalas nagygéppel, 20 000 wattszekundumos villanófénnyel.
De hogy szem és tudás kérdése elsősorban, abban én biztos vagyok.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.06.01. 18:54:37

Látom, ez a blog a Mikrosat reklámblogja. ;)

Annyit pontosítanék, hogy az aranymetszés és a harmadolás az nem ugyanaz. Az aranymetszés _egyszerűsített ( ha tetszik, a kezdőknek szóló) válozata_ a harmadolás. Nem ugyanaz az aránypár ugyanis, hanem csak hasonló.

Egyébként meg mobilllal is lehet jó képet "lőni" (nálam ez a szó a pocsék fotó készítés szinonímája, rendes fotós fotózik, fényképez, képet rögzít, exponál stb. Magyar ember fegyverrel szokott lőni.) és komoly géppel is lehet rossz képet készíteni. A mondás, hogy a fényképezőgép csak egy szeköz és a fotós készíti a fotót, mindig érvényes, csak minden géppel más fotót lehet készíteni, és minden gép másra való. Na, ezt kell jól kiismerni és ez alapján kell az adott gépet arra használni, amire való.

Sokan azt hiszik, hogy ha vesznek a "komoly" gépet, akkor egy csapásra sokkal jobb fotókat fognak készíteni. Aztán nagyot, de NAGYOT csalódnak, amikor kiderül, hogy nem. Na, ekkor a kitartóbbja elmegy egy rendes fotósiskolába (hozzánk is sokan jönnek ilyen felindulásból), a többiek meg vagy próbálnak a netről valami tudást összeszedni (általában nem sok sikerrel), vagy eladják a szettet 1-2 év múlva 1000 expóval. Na, ilyen szettet kell megvennie annak, aki nem akar sokat költeni jó gépre. ;)

Norbi5 2016.06.01. 21:58:53

@bestpixel: hozzátenném, hogy a "kedvencem", amikor valaki vesz egy komolyabb gépet fotós tudás nélkül, az elsô dolga, hogy vízjelet készít pl. Géza Photography vagy Jóska Sportfotó (esetleg SportPhoto), és teliszór minden témába vágó fórumot a képeivel. Ennél még jobb, amikor a képek szénné vannak effektezve.

Első mohikán 2016.06.02. 01:04:57

Saját tapasztalataimból okulva az a véleményem, hogy a legjobb gép az, ami épp nálad van. Márpedig a mobil mindig kéznél van. Mindig. Ha azzal megtanulsz szép, értékelhető képeket készíteni, akkor sokkal többre mész vele, mint egy milliós csúcsszettel, ami -nyilván- csak nagy ritkán van a kezed ügyében. Sokezer képet lövök telefonnal, amiken utólag többnyire csak a képkivágást igazítom picit. Az SLR-szettem csak akkor használom, amikor tudom, hogy szükség lesz rá; esküvő, kirándulás stb. Ebből következik, hogy az igazán jól sikerült fotóim többsége mobilos eredetű. Ez van.

2016.06.02. 06:36:31

@BircaHang Média szerkesztősége: Minek vennél rendes gépet, ha a fehéregyensúly beállítással is problémáid vannak?

dr kotász (törölt) 2016.06.02. 06:43:03

@Norbi5: Az esküvőfotózást kihagytad :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 08:13:02

@dr kotász:

Nincsenek. Eleve RAW-ban fényképezem.

Ha a budapesti képeimre gondolsz, ott tévedésből fix 100-ra tettem az ISO-t, onnan lettek ilyen esetlenek.

nnnnnnnn 2016.06.02. 08:57:17

szerintem is inkább a tudás fontos mint a gép, de azért egy tükörreflexes gép kell hozzá, az pedig nem olcsó. viszont jó árban vannak használtak, amiket pár éve még aranyában mértek, és egy kezdő fotós jó sokáig ellehet vele mire megérzi a korlátait.

2016.06.02. 09:02:37

@BircaHang Média szerkesztősége: na, pont te hiányoztál. Ehhez is annyit értesz, mint minden máshoz: semmit.

2016.06.02. 09:05:34

@BircaHang Média szerkesztősége: ne fárassz pubi! Mi köze az érzékenységnek az elbaszott WB-hoz?

2016.06.02. 09:11:01

@poszt: ez így, önmagában egy bullshit, amit egy olcsó "tankönyvből", esetleg a fotozz.hu-ról sikerült kimásolni.
A harmadolást már írták, hogy nem azonos az aranymetszéssel. A "keretezés" nem jó mindenhova, sok esetben ronthat a képen.
És sorolhatnám hosszan...

nnnnnnnn 2016.06.02. 09:34:39

@bestpixel: "a többiek meg vagy próbálnak a netről valami tudást összeszedni (általában nem sok sikerrel)"

ezzel mondjuk nem igazán értek egyet, sztem amatőr fotós szintig és még felette is egy picivel, ha valaki jól tud angolul, rengeteget lehet pusztán a youtube-ról tanulni.

igazi hős 2016.06.02. 09:36:05

@bestpixel: Teljesen lényegtelen az arány, a lényeg, hogy ha arra gondolsz, hogy "hoppá, harmadolás!", akkor már végiggondoltad, hogy mi a lényeges a képen, és lelkes amatőröknek pont ilyen útmutatók kellenek. Előfordul, hogy pont a horizont, vagy egy szimmetria a hangsúlyos, de ez ritka, a többi esetben már azzal jobb képeket készítesz, hogy ki mered mozdítani a gépet a vízszintesből, nem számít, hogy a horizont a kép 61 vagy 67%-ánál van.

fotosuli · http://fotosuli.com 2016.06.02. 09:38:33

@IT jegyzet: Nem olyanoknak íródott a cikk, akiknek a kisujjában van a képalkotás, hanem az átlagembernek szeretnénk kedvet csinálni a képek készítéséhez, és a jó képek felismeréséhez, élvezetéhez.
Mivel Te profi IT-s vagy, egy levelezőkliens beállításáról szóló cikk természetesen bullshit, semmi újat nem mond, de másnak még lehet benne hasznos információ.

nnnnnnnn 2016.06.02. 09:45:53

@fotosuli: mondjuk ha nem tudnám mi az a harmadolás ebből az egy bekezdésből nem érteném meg az tuti :D

fotosuli · http://fotosuli.com 2016.06.02. 09:48:45

@$$$=$$$: De legalább utána tudnál keresni, ha érdekel, előtte pedig nem is hallottál róla.

dr kotász (törölt) 2016.06.02. 10:09:30

@BircaHang Média szerkesztősége: Az ISO-nak valóban nincs köze a fény színhőmérsékletéhez. Amikor rossz az ISO beállítás a fotózaj fog erősödni, de nem a fehér tolódik el kék vagy sárga árnyalat felé.

2016.06.02. 10:36:42

@fotosuli: nem erről van szó. Ez egy egyszer megírt, millió példányban terjedő szöveg, már arra sem emlékszem, hogy honnan származik az eredeti (a menj még közelebb Robert Capa-tól :) ), de így önmagában nem sok értelme van. Ebből egy nulla tudású kezdő azt fogja hinni, hogy ha ennyit tud, akkor ő már jó fotós, miközben a lényeg hiányzik belőle: az egyes pontok részletes magyarázata, hogy mit, mikor, hogyan.
Egy felszálló jumbot nem biztos, hogy érdemes minél közelebbről, ahogy egy aknamezőt sem... :)

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.06.02. 10:38:28

@dr kotász: de van. Megmondták a hangok is. ;)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 10:51:13

@dr kotász:

Így igaz. Viszont utólag próbáltam javítani a hibát, s a fehéregyensúlyon változtattam.

dr kotász (törölt) 2016.06.02. 10:57:04

@IT jegyzet: Nagyon gáz, hogy ezek a dilettánsok mennyi kárt tudnak okozni. Az rendben lenne, ha lemegy a sarki kocsmába és ott tolja a hülyeséget, de a neten ezek fertőzik a többi hülyét, akik így még hülyébbek lesznek. Különösebben ez a példány. A politikai konteotól kezdve mindent nyomat a lúzer

mpl 2016.06.08. 12:22:28

@BircaHang Média szerkesztősége:

pedig de ;-))
Én csináltam Pajtással is jót és rontottam Hasselbladdal is.
A gép egy eszköz, amit tudatosan kell használni. A megfelelő gépet a megfelelő célra.
Anno Chochol Károly sima kisfilmes géppel, alapobival csinált kiváló képeket.
Meg kell tanulni látni, komponálni és tudni kell, hogy ez egy szakma, amit tanulni kell.
Es persze kell a tehetség.
A kettő együtt ér valamit.

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.06.08. 12:28:09

@mpl: hagyd, ő mindenhez ért... :D (megjegyzem, nekem sikerült már Nokia E51-gyel is nagyon jó képet készítenem, pedig annak aztán igazán gyalázatos a kamerája :) )

mpl 2016.06.08. 12:34:33

@IT jegyzet:
Bármivel lehet fényképezni, egy lyukas dobozzal,is-lásd camera obscura- pl. Csontó Lajos csodákat művel vele, de ő TUD fotózni :-))

Yoss 2016.06.20. 12:23:02

@CoolKoon: Ez nem arról szól, hogy a profik telóval dolgoznának, hanem arról, hogy odaadunk egy profinak egy telót, egy amatőrnek egy profi gépet egy napra, aztán másnap megnéznénk, hogy ki milyen fotókkal tért vissza. Ennyi.

véleményM 2016.06.24. 15:39:52

Sokan ócsárolják a mobil fotózást. A véleményünkben lévő alapvető különbség, hogy én JÓ KÉP alatt nem azt értem, hogy technikailag kifogástalan, beleköthetetlen a fotó, hanem azt, hogy mond valamit, elgondolkodtat, belehelyez egy virtuális helyzetbe, érzelmeket generál. Ezt szinte bármilyen eszközzel el lehet érni, csak ambíció és ráérzés kérdése.

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.06.24. 17:03:52

@véleményM: itjegyzet.blog.hu/2016/06/24/mobil_foto - próbáld ezt elképzelni mobilon háttérként vagy a zároló képernyő helyén! Máris nem olyan rossz... pedig zajos is, nem is igazán látható, hogy mit ábrázol és még az aranymetszés is lemaradt. :)

Yoss 2016.07.03. 22:02:29

@véleményM: Így van. A fotó nem attól lesz emlékezetes, mert tökéletesen exponált.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.11.20. 10:33:35

@véleményM: Azám, a meglátás helyes, de valahogyan általában nem azok alkotnak ilyeneket, akik telefonnal kattogtatnak. Aki színvonalas képeket tud készíteni, az általában igényli a megfelelő felszerelést is (sokszor a kép is).
süti beállítások módosítása