Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

A fotós eszközei

2016. szeptember 27. 15:01 - Feggaris

Gépváz, objektívek, vakuk, szűrők és állványok. A fotós eszközei.

Ahhoz, hogy jó képeket készítsünk ismernünk kell őket, és tudni kell jól használni. Ehhez az kell, hogy gyakoroljunk sokat.

Nagyon fontos, hogy az eszközeink használatát készség szinten sajátítsuk el, mert amint ez megvan, teljes figyelmünket a témáinkra tudjuk koncentrálni. Nem kell azon gondolkoznunk, hogy vajon a kitalált beállítást hogyan érjük el a legjobban, milyen eszközt és hogyan kell hozzá használni.

56438922_m.jpg

Azt azonban mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy fotózásnál a gép típusától, árától független, hogy jó lesz-e a munkánk eredménye. A látásmód, a szemlélet adja a jó fénykép lelkét.

Nagyon fontos, hogy mindig a célnak és adott helyzetnek megfelelő objektívet használjuk. Így, ha portét készítünk, akkor a legjobb választás a 75-135 mm gyújtótávolságú teleobjektív, viszont, ha az alany környezete is fontos szerepet kap a képen, akkor mindenképp nagyobb látószögű objektívet válasszunk. Azt, hogy milyen objektívet használunk, illetve viszünk magunkkal a fotózásra, befolyásolja az is, hogy mennyire tudunk közel menni a témához.

Az objektívek mellett rengeteg eszköz segíti még a fényképészek munkáját. Állványt akkor használjunk, ha teleobjektívvel dolgozunk vagy hosszú expozíciós idő szükséges a kitalált kép eléréséhez.

A kézi fénymérőre sok fotós esküszik, annak ellenére, hogy a gépekben általában van beépített fénymérő. Ezeket viszont a nagyobb sötét vagy világos felületek becsaphatják.

A szűrőkkel – legyen semleges, szürke átmenetes vagy színes –, különleges képhatásokat érhetünk el.

Ha fényszegény szobában vagy műteremben fotózunk, akkor a vakuk használata elengedhetetlen. Ilyenkor magunknak kell fényforrásról gondoskodnunk. Belső térben mindig célszerű használni a terem saját fényforrásait, majd igény szerint több vakuval bevilágítani a területet. Próbáljunk ki különböző vaku beállításokat.

Derítővaku és derítőlap is segíti a munkánkat, például, ha a modellünkön kalap vagy sapka van, melyek árnyékot vetnek az arcára. Derítéssel ezt a problémát kiküszöbölhetjük, de legyünk mértékletesek. A derítés ne legyen erősebb a főfénynél, mert ezzel konkrétan kitöröljük a természetes árnyékokat, így a finom részletek eltűnnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr3611690799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása