Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel

2016. október 19. 22:53 - Feggaris

Tudod ki mondta ezt? Egy híres magyar fotós. Robert Capa neve ismerős? Igen, Budapesten született és a Friedman Endre nevet kapta. Ő volt a huszadik század egyik legjelentősebb fotósa.

Friedman Endre szülei szabóként dolgoztak, hárman voltak testvérek. A legkisebb fiú is fényképészként lett híres. 1931-ben hagyta el Budapestet és költözött először Bécsbe, majd Prágába, onnan pedig Berlinbe. Berlinben újságírást tanult a Német Politikai Főiskolán, de 1933-ban el kellett hagynia az iskolát zsidó származása miatt. Visszatért Budapestre, de csak rövid időt töltött Magyarországon, mert Párizsba emigrált. Itt kapta az első fotós megbízását is. A milicista halála című képe hozta meg számára a világsikert. Párizsban vette fel a Robert Capa nevet 1936-ban. Nem tudjuk pontosan, hogy mi volt a névválasztás oka. Egyesek szerint gyermekként Cápa volt a beceneve, mások szerint egy akkoriban nagyon híres, amerikai filmrendező, Frank Capra neve volt az inspiráció. Az egyetlen, amit a névválasztásról tudunk, hogy „amerikai hangzású” nevet szeretett volna, hogy több megbízást szerezzen.

13387292_m.jpg

Lehet, hogy az új nevének is, de inkább a háborúknak köszönhette a sok megbízást, mivel haditudósítóként vett részt a spanyol polgárháborúban, a japán-kínai háborúban, a normandiai invázióban. A második világháborúban is tudósítóként dolgozott, de még az első arab-izraeli háború eseményeit is dokumentálta.

Robert Capa nagyon népszerű volt a hölgyek körében, egyik szeretője Ingrid Bergman volt. Bergman még a férjét is el akarta hagyni Capáért, de ő nem akarta feleségül venni.

A normandiai partraszálláskor ő volt az egyetlen fotós, aki a partraszállók első csoportjával Normandiai földjére lépett. Hat tekercs filmre fényképezett, majd az első kórházhajóval vissza is tért Portsmouthba. Ezek a képek a LIFE magazinhoz kerültek, ahol ő leadta a laborba, majd elment aludni. A laborasszisztens, azonban annyira kíváncsi volt a képekre, hogy magasabb hőmérsékleten szárította a képeket, hogy gyorsabban száradjanak a negatívok. Emiatt a negatívok teljesen tönkrementek. Csupán nyolc kép és három képkocka egyes részei maradtak meg a 106 kockából.

Robert Capa fiatalon, negyven évesen hunyt el Indokínában, ahol háborús tudósítóként dolgozott. Halálát az okozta, hogy taposóaknára lépett.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr3311707219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.30. 01:53:31

Igen, nagy fotós volt, abban a korban.Kérdés, mire ment volna manapság, mikor nincs Európában háború 70 éve és még a tamagocsik is lőnek 12 megapixeles képeket, meg hádé videókat... ? :-o
süti beállítások módosítása