Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

A Nikon sztori

2016. november 06. 08:54 - Feggaris

A Nikon Corporation tokiói székhelyű nagyvállalat, mely optikai és képalkotó eszközök, fényképezőgépek gyártására specializálódott. Többek közt fényképezőgépeket, távcsöveket, mikroszkópokat és optikai mérőeszközöket gyárt, de még a NASA-nak is fejleszt.

41297280_m.jpg

A Nippon Kogaku K. K. (Japán Optikai Társaság) céget 1917-ben három vezető gyártó összeolvadásával alapították Japán Optikaipari Vállalat néven. 1921-be csatlakozott a céghez Dr. Heinrich Acht német szakember és több német mérnök, akiket a tervezéssel és a kutatással bíztak meg. Ez egy nagyon sikeres döntés volt. A cég hatalmasat nőtt, a második világháborúban már kilenc gyára lett és huszonháromezer embert alkalmaztak. Ekkor leginkább távcsöveket, lencséket és periszkópokat gyártottak a japán hadseregnek. 1932-ben vezették be a Nikkor márkanevet az objektíveiknek.

Az 1945. augusztus 6-án és 9-én Hirosimára, majd Nagaszakira atombombák ledobása után Japán kapitulált. Japánt, a két lerombolt városon kívül nem érte nagyobb fizikai rombolás, de az ország ipara, gazdasága tönkrement. A japánoknak is újra kellett kezdeniük mindent. A gazdaság gyorsan fejlődött, az export egyre növekedett. 

A második világháborúban ismerkedett meg a Life magazin fotósa, David D. Duncan egy fiatal japán fotóssal, aki Nikkor objektívet használt. Duncan csodálattal tapasztalta, hogy milyen szép az élesség és a kontraszt. Nem is nyugodott addig míg ő és egy másik amerikai fotós, Horace Bristol be nem jutott a Nippon Kogaku gyárába, ahol sikerült vásárolniuk Nikkor objektíveket. Ez volt az egyik legnagyobb nemzetközi reklám. Az objektívekkel készült képekről beszélt a szakma. Duncan még a New York Timesban is ír a Nikkor távmérős kamerákról. A szakemberek egyre többen cserélték a Leica és a Contax gépeiket, felszerelésüket Nikonra. Az igázán nagy üzletet a Nikon F modellje hozta a cégnek, melyet 1959-ben dobtak piacra. Ez az új, pentaprizmás fényképezőgép nagyon gyorsan a profi fotósok alapgépévé vált. A Nikonnak köszönhetően a Japánban gyártott áru a minőséget és a megbízhatóságot jelentette szemben a korábban kialakult olcsó és rosszabb minőségű géppel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr5611653960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása