Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Melyik a három legnépszerűbb fotótéma? Tippek fotózáshoz.

2016. november 24. 10:14 - Feggaris

Az ember

 

Az amatőr fényképezés legnépszerűbb motívuma maga az ember. Ez a téma még az egyszerűbb digitális gépekkel is jól fotózható, mivel nincs szükség nagy felbontású CCD-re, nagyobb optikai zoomra. Az unalmas beállítás, a rosszul megválasztott megvilágítás, a gyenge kompozíció azonban ennél a témánál is tud gyenge képeket eredményezni. Hogy ezt elkerüljük válasszunk semleges hátteret és keressünk kiegyenlített megvilágítású helyszínt. Nem szükséges a nagylátószögű objektív, ehelyett használjunk teleobjektívet vagy a zoomot állítsuk a tele tartományra. A témánk ne a kép középpontja legyen, alkalmazzuk az aranymetszés szabályait. Az ember azért jó téma, mert több szemszögből fényképezhető. Készíthetünk egész alakos képeket is, de egy-egy részletet is kiemelhetünk. Amire mindig figyeljünk oda, hogy mindenkit az egyéniségének megfelelő stílusban fényképezzünk.

 

36359693_l.jpg

 

Épületek

 

Nagyon jó képek születhetnek, ha elindulunk városnézésre. Figyeljük meg a saját környezetünket is, mert biztos, hogy minden nap elhaladunk olyan épületek mellett aminek a szépségére a mindennapokban nem figyeltünk fel. A város vagy az épület hangulatát általában egy-egy jellegzetes részlet mutatja be a legjobban. Ezért nagyon praktikus, ha feltesszük a gépre a tele zoomot és végigpásztázzuk az utcát, a teret, az épületeket és így találjuk meg ezeket az izgalmas részleteket.

Az épületek egyszerű fotózása helyett találjunk olyan motívumot ami feldobja a képet. Keressünk olyan látószöget, ami igazán különleges módon mutatja be az épületet. Ezért a legjobb, ha több látószöget is kipróbálunk. Játszunk a fényekkel is. Több napszakban is fényképezzünk ugyanott és figyeljük meg a fény játékát.

 

Növények

 

A növényfotóknál ne csak a makrofotókra gondoljunk. Figyeljük meg a növényeket, a fákat. Nagyon érdekes téma a fák kérgének mintázata. A növények együttese, úgy, mint egy búza tábla, pitypang sokasága csodálatos témák. Ezek mind-mind olyan témák, amihez nem kell nagyon bonyolult felszerelés, szinte bármilyen géppel szép képeket készíthetünk.

 

Ne feledjük, bármilyen témát is fotózunk a siker titka a mi látásmódunkban, szemünkben rejlik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr211913189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2016.11.26. 15:36:51

A három témához milyen gépet és objektívet ajánlasz? Nikont vagy inkább Canont? Esetleg Sonyt?

dried 2016.11.26. 16:52:26

@Borzasztó Károly: Nem igazából gépváz kérdése ez hanem ahogy a cikk író is írta elsősorban látásmód másodsorban pedig a helyesen megválasztott optika a siker kulcsa. Na meg persze gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.02.25. 16:02:31

Fa kérgéhez nem kell közel menni? :D
Kicsit túl általánosra sikeredett ez is...

Amúgy persze, hogy nem kell bonyolult felszerelés. Csak ami van, azt tudni kell használni, lehetőleg a körülményeknek megfelelően. A "csak kattintok és jó lesz" nem létezik.
süti beállítások módosítása