Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

A természetfotózás és az etikus viselkedés

2016. december 14. 11:31 - Feggaris

Bizony a természetfotózásnak is van etikája. Az ember és a természet kapcsolata az elsődleges szempont. Hogy ez milyen, azt embere válogatja. Vannak sokan akik már nem érzik a természet közelségét, nem is érzik ott jól magukat, a civilizáció teljesen beszippantotta őket. Vannak viszont olyanok, akiket egy idő után zavar a város zaja, a sok ember, a tömeg, a hétköznapok rutinja. Ezeknek az embereknek úgy kell a csendes környezet, mint egy korty víz a szomjazónak. A természet feltölt energiával. Ez nem kell, hogy nagy utazás legyen, vannak olyanok, akiknek elég egy fél napos kirándulás, vagy egy hétvége a nyaralóban.
39558221_m.jpg

Ha azok a típusok vagyunk, akik fel szeretnék fedezni a természetet és szívesen járjuk a vidédket, akkor a természetjárók társaságba sorolhatjuk magunkat.

Itt jön az etikus viselkedés. Tudni kell, hogy mit szabad és mit nem. A természetjáró és kedvelő ember bizony okozhat kárt a természetben. Ez leginkább a sok turistát vonzó helyeken jellemző, ahová tömegek látogatnak el. Ők bizony szennyezik, tapossák, terhelik a természetet. Persze leginkább ez a károkozás inkább tudatlanságból ered, ritkább a szándékos károkozás. A természetjáró emberek nem mindig ismerik a növényeket, nem tud arról, hogy melyik a ritka, védett faj. Nem veszik észre az óvott madárfaj élőhelyét és nem tudják, hogy az állatok életterének tapintatlan megzavarása hatalmas károkat okozhatnak, melyek sokszor jóvátehetetlenek.

Mindezt meg lehet tanulni. A legjobb, ha gyermekkorban kezdődik a természet megismerése és a természet tiszteletének megtanulása.

Természetfotósként ez nagyon nagy felelősség. Sok tanulás, tapasztalat szükséges, hogy egy fotós önállóan elindulhasson. A legfontosabb, hogy soha semmilyen kárt ne okozzunk a természetben fotózás közben. Sokszor sajnos a jelenlétünk is árt, ezért kérjünk tanácsot nálunk tapasztaltabbaktól. Ha például egy madár fészek közelében járunk, a felnőtt madár otthagyja a fészkét és a tojások kihűlhetnek, a fiókák éhen maradhatnak. A virágokra is nagyon kell vigyázni, sokszor nem is tudjuk, hogy védett, ritka növényre léphetünk.

Magyarország hatalmas természeti kinccsel rendelkezik, óvjuk és védjük fotózás közben is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr6511678465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása