Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Gyönyörű éjszakai képeket akar? Most meg mutatjuk mi a titkuk! - I. rész

2017. február 06. 08:30 - Feggaris

Ha már tél, ha már hamar bealkonyul, használjuk ki és éljünk az esti fotózás adta lehetőségeknek délután is!

Mindenki tudja, mi az a kékóra?

49025018_l.jpg

forrás: hu.123rf.com

 

Ha nem, akkor röviden itt megtaláljátok:

A kékóra az az időszak, mielőtt és miután a nap felkel és lenyugszik. Magyarul tehát a pontos meghatározás, hogy napfelkelte előtt egy órával és napnyugta után egy órával lehetünk tanúi a kékórának. Vannak egyébként olyan okos-telefon alkalmazások, melyek letöltésével pontosan nyomon követhetjük ezeket az időpontokat nap-mint nap, hiszen ez igen gyorsan változik!

Ha nincs lehetőségünk ezek valamelyikét letölteni, akkor úgy határozhatjuk meg nagyjából, hogy kora reggel és koraeste a szürkületi időszakban van ez az időintervallum.

Ilyenkor még nem teljesen fekete az égbolt, de már nem is világos, hanem úgynevezett mélykék.

Ezt az időszakot szoktuk azzal a jelzővel illetni, hogy a legalkalmasabb egy csodaszép, kivilágított városkép fotózására. A fentiekből kiderül, hogy túl sok időnk nincsen kattintgatni, hiszen ez az intervallum mindössze egy órára tehető, s ez bizony a maximum!  Olyannyira az, hogy télen még jóval rövidebb is ennél. Nyáron valamelyest hosszabb, de hatvan percnél sohasem több.

A kékóra előtti délután azért nem érdemes megpróbálni fotózni, hiszen ilyenkor közvilágítás még nincsen. A kékóra utáni időszak viszont azért alkalmatlan a fotózásra, mert az égbolt már túlságosan besötétedik, így hiába a fényáradat, az egyáltalán nem mutat a képeken.

A suliban tanultaknak megfelelően tisztában vagyunk azzal, hogy napnyugta nyugaton van, ezért ott tovább marad az ég világos, mint például keleti irányban. Tehát ha egy órát számítunk körülbelül kékórának, akkor keleti irányban érdemes kezdenünk, majd később ellentétesen fotózhatunk, kvázi meghosszabbítva ezzel a lehetséges időtartamot.

Ezzel persze nincs még vége a kékóra-oktatásnak, a következő írásban tovább folytatjuk ezt a témát, remélhetőleg hasznos és érdekes tanácsokkal, praktikákkal!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr7612168282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.07. 13:49:45

áés milyen beáállításokkal kell fényképezni?
süti beállítások módosítása