Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Gyönyörű éjszakai képeket akar? Most megmutatjuk mi a titkuk! - II. rész

2017. február 08. 20:07 - Feggaris

Folytatva előző írásunkat, még néhány tipp, ha elcsíptük a kék órát, hogyan tudjuk annak szépségét, egyediségét a legjobban kiaknázni.

Amikor tehát égnek a városi lámpák és épp a - korábban elemzett - pontos időtartamban tartózkodunk, bizton számíthatunk nagyszerű képekre, érdemes tehát ráfordítani az energiát!

Most tél van, és ez igazán jó alkalom, mert sokak szerint a téli képek kékórában még szebbek tudnak lenni, mint nyáron, a rendszerint több és színárnyalatban is bővelkedő felhőkben is gyönyörködhetünk.

46319736_l.jpg

forrás: hu.123rf.com

Az a tapasztalat, hogy a legjobb, ha kiiktatunk mindenféle szűrőt a mesterségesen kivilágított városkép fotózásakor, mert ez elég csúnya foltokat tud eredményezni a képeken, hiszen becsillanhat.

Az UV szűrőket még akkor is érdemes „hatástalanítani” , ha az valóban a legkiválóbb minőségű, mert fenti malőr épp úgy előfordul velük is, mint a silányabb minőségűeknél!

Okos dolog odafigyelni a lámpák körül kialakuló fénysávra is, ami akkor látható a legnagyobb sávban, amikor a kékóra vége felé közeledünk. Ezért ebben az időszakban kicsit lehet a rekeszen nyitni, ellentétben a korai kékórával, amikor a legjobb szűk rekeszt alkalmazni, hogy egyaránt éles láthatóságot tudjunk produkálni elől és hátul is.

A legjobb – elvárásainknak leginkább megfelelő – kékórai fotókat természetesen állványról tudjuk elkészíteni. Persze ki lehet hagyni – ha macerás cipelni, vagy épp nincsen nálunk, de a kékóra „beindult” – ám a végeredmény mégis csak állvány használatával lesz tökéletes.

 

A kivilágított képek természetesen a városi táj megörökítésekor a legszebbek, ám érdemes elmenni – például Budapesten is – egy parkba, ahol szintén van közvilágítás. A kékórában készült természetképek is fantasztikus látványt nyújtanak, és még akkor is érdemes lencsevégre kapni őket, ha ez a szabad szemnek nem annyira látható. A képeken majd egészen más összhatás lesz tapasztalható, mint amit objektív nélkül tapasztal a szem. Ha még havas táj is „rendelkezésre áll”, és azzal együtt a kivilágítás is tökéletes, akkor egyedi és különleges, szemet gyönyörködtető képekkel rukkolhatunk elő fotós társainknak is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr2612235820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása