Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Esőben lehetetlen fotózni? Ugyan már!

2017. március 18. 19:01 - Feggaris

Csak azért ne mondj le a fotózásról, mert esik az eső! hiszen nem is gondolnád, mennyire szuper képeket lehet esőben készíteni! Egy esős nap áldás is lehet – és nem csak a növényeknek, - hanem fotózás szempontjából is!

 34450116_l.jpg

 forrás: hu.123rf.com

Ilyenkor más a környezet, mások a fények, máshogyan kell fényképeznünk, mint száraz, napos időben. Viszont, ha nem vagyunk cukorból és vállaljuk az esős fotózást, elkaphatunk és megörökíthetünk olyan egyedi pillanatokat, melyeket máskor nem. Az elkészült képre pillantva azonnal rájövünk, hogy megérte a fáradtságot és az elázott kabátot is! Felfedezhetjük, hogy az eső milyen módon hat a környezetre, az élővilágra, és hogy ebből adódóan kitűnő, varázslatos fotók készülhetnek.

Ám azért nem árt az óvatosság, mert – noha nem cukorból – de értékes és kényes alkatrészekből álló gépünket meg kell óvni a vízcseppektől.

Hogyan tehetjük ezt meg teljes biztonsággal?

Mivel a víz az egyik legnagyobb ellensége a fényképezőnek, ezért mindenképp meg kell védenünk attól. Néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb, ez nincs másképp ebben az esetben sem. Egy befőttes-gumival nejlon zacskót rögzítünk a gépre, persze olyat, ami átlátszó. Az objektív helyét hagyjuk szabadon, csak annyi helyet hagyva, hogy hozzáférjünk és be tudjuk állítani. Ám, ha esik akkor a kijelzőt, a keresőt is be kell fednünk! Ügyeljünk arra, hogy a lencsére ne kerülhessen vízcsepp, hiszen az elrontja a képet.

Mi lehet a téma?

Mivel a fényviszonyok igen csak eltérnek a napos időben történő fotózási körülményektől, viszonylag könnyebb dolgunk van. A fényerő alacsonyabb, viszont itt a finom és árnyéktól mentes fény garantáltan vissza fogja adni a táj valós színárnyalatát, hiszen egyenletes mindenhol. Az eső fotózása nem kis kihívás, ám a vízcseppek fodrozódása – mondjuk egy pocsolyában – fantasztikus képet eredményezhet. A zöld rét színe, a fentebb említett fényviszonyoknak köszönhetően szintén csodálatos eredményt produkál, nem beszélve az esőcsepp megörökítéséről egy falevélen.  Lefotózhatod például egy autó szélvédőjén – különféle formában megjelenő – esőcseppeket, huzalozott vízfolyásokat, vagy egy épp lehullni „készülő” vízgömböcskét, ami félig már lent, félig még a fa ágán van.

Ami pedig a végére maradt – ám az egyik legnagyobb áldás fotós szemmel is – az nem más, mint a szivárvány. Ha sikerül elkapnod, amikor épp fotózol, érteni fogod, miért kell kihasználni egy esős napot a fényképezésre. Ha elcsípted a szivárványt, fotózd széles látószögű lencsével, amennyiben azt egészében szeretnéd megörökíteni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr7412344987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása