Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

A szem a lélek tükre, avagy az ikonikus portréfotók titkai

2017. április 10. 09:24 - fotosuli

Világszerte ismert portréfotók nézegetése közben a fotózás szenvedélyével megáldott ember elábrándozik. Vajon ő mit tudna kihozni egy-egy arcból? De mi a híres fotók titka? Mitől szeretjük őket? Te is tudnád őket utánozni? Most e témában villantjuk fel a fotósok trükkjeit.

 Vegyél példát a híres képekről: fókuszálj a modell szemeire!

portre2.jpgKép: 123rf.com 

A szem a lélek tükre, szokták mondani, és nem is véletlenül: szemből, akárcsak személyiségből, nincs két egyforma. A szemünk - némi képzavarral élve - vonzza a tekintetet. Ha biztosra akarsz menni, alkalmazd ezt a kompozíciós fortélyt, azaz helyezd a szemeket a kép középpontjába.

 Jó tudni: ezt nem a fotóművészek fedezték fel, hanem a festőművészet nagyjai. A legendás művek (hogy két olyan képet említsünk, ami azonnal beugrik: Leonardo da Vinci Mona Lisája vagy Johannes Vermeer Lány fülbevalóval című festménye) a portréalany tekintetével hódítják meg a nézőt.

Keresd az egyéniséget a kellékekben, környezetben is!

A modell szeme mellett az öltözéke, egy-egy fontos tárgya is sokat számít. Le lehetett volna fotózni Marlon Brandót bőrdzseki és motor nélkül? Al Caponét szivar nélkül? Charlie Chaplint sétapálca és kalap nélkül? Igen, le lehetett volna, de talán rájuk sem ismernénk. Kérd meg te is a modelledet, mondja el, mutassa meg, miben érzi magát igazán önmagának!

 Hozd létre közös sztoridat a modelleddel!

A modellel való kommunikáció művészetét talán a legnehezebb elsajátítania egy leendő fotósnak. Az ikonikus portréfotóknak is megvan a maguk emlékezetes története, melyek közül nem egy szinte városi legendává vált az évek során. Gondolj csak a nyelvkiöltős Einstein-portré keletkezési körülményeire.

 A kép a tudós 72. születésnapi ünnepsége után készült, amikor az ünnepelt fáradtan hazafelé igyekezett volna. Sok fotós volt jelen, de mégis Arthur Sasse készíthette el a világ egyik leghíresebb portréképét. Miért? Mert kapcsolatot teremtett. Egyszerűen megszólította Einsteint és arra kérte, „mosolyogjon” – igaz, ennél sokkal többet kapott, bá ez inkább már a fizikus érdeme.

 És végül, de nem utolsósorban: fotózz átgondoltan!

 A portréfotózás műhelytitkairól már könyvtárnyi irodalom jelent meg. Sok függ attól, hogy milyen gépet használsz (sőt, az is lehet, hogy mobillal fotóznál), vagy, hogy milyen utómunkára van lehetőséged. Ahogyan az is meghatározó, hogy milyen céllal készül a portré - hiszen egy igazolványkép és egy művészi igényű arckép a műfaját tekintve ugyanúgy portré.

 Egy nélkülözhetetlen dolgot emelünk ki, akár kint, akár bent fotózol: a fényt. Nincs minden portréra érvényes recept a megvilágítás terén. Ha sikeresen kikerülted a legnagyobb „fényhibákat”, mint például modelled szembevilágítását, a fényekkel, árnyékokkal való játék olyan eszköz a kezedben, amivel azt hangsúlyozol a portrén, amit csak szeretnél!

 Ha szeretnéd ezeket az eszközöket uralni, neked való a portréfényképezés workshopunk:

Kattints ide!

portre1.jpg

Kép: 123rf.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr2112407651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása