Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan vigyél színt a fekete-fehér képeidbe?

2017. április 18. 12:38 - fotosuli

Woody Allen állítólag azt mondta, azért készítette el a Manhattan című filmet, mert eszébe jutott, hogy „milyen szép lenne” egy fekete-fehérben forgatott romantikus film. „Így emlékszem vissza gyermekkorom városára” – magyarázta. Azt már mi tesszük hozzá, hogy pontosan így van ez a fekete-fehér fotókkal is. Ami a színek hiányával látszólag eltűnik, azt a képzelet, a nosztalgia, a fantázia csodálatosan pótolja.

 A filmben erre a zene, George Gershwin Kék rapszódiája is rásegített – igaz, nem „színével”, hiszen a blue itt a szomorkás, keserédes hangulatra utal. Talán e film hatása is, de ha arra kérünk, csukd be a szemed és képzelj el egy híres fekete-fehér képet, nagy eséllyel jut eszedbe épp egy nagyvárosi, mondjuk New York-i sziluett.

 De hogyan fotózz hatásosan fekete-fehérben? Ehhez adunk néhány praktikus tanácsot.

 fekete-feher_1.jpg

Kép: 123rf.com 

 

Alap: fotózz RAW fájlformátumban

Sok fotós gondolja úgy, hogy a nyers fájl egyébként is nagyobb szabadságot ad az utómunkánál, de a fekete-fehér képek utólagos kialakításánál mindenképp. Igen, ez időigényes lehet, de ha szinte művészi igényű eredményre vágysz, akkor biztosan szívesen elbíbelődsz nyers képed fekete-fehérré varázsolásával.

 

Legyen már a fotód témája is fekete-fehér

 A városkép mellett ideális fekete-fehér fotótéma például a portré. Arra vigyázz csak, hogy bár csábító a lehetőség, hogy a fekete-fehér kép eltünteti a bőrhibákat, ráncokat (azaz mindent, ami zavaró lehet) a túlzott egyszerűsítéssel az is eltűnhet, ami jellegzetessé teszi modelled arcát.

 

Lásd tényleg fekete-fehérben a világot

 „A világ színes, neked fekete-fehérben kell gondolkodnod” – mondta Andrew Maclean fotóművész. Ha megtaláltad a tökéletes fekete-fehér témát, akkor már fejben úgy kell komponálnod a felvételt, hogy tekintettel vagy erre. Ami a színes képeken a színek harmóniája, az a fekete-fehér képeken a vonalak, a textúrák, a fény-árnyék viszonyok hatása.

 A fekete-fehér képeken sokkal erősebben érvényesül a fényes és árnyékos részek kontrasztja. De ennek csak örülni fogsz, hiszen hasznodra is fordíthatod, ha a kép valamely részét kifejezetten hangsúlyozni szeretnéd.
 

Ötvözd fantáziáddal a digitális technika és az utómunka lehetőségeit

 A digitális technika és a képszerkesztő programok (így például a Photoshop is) nagy segítségedre lesznek a tökéletes fekete-fehér kép megalkotásában. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy fekete-fehér kép egy kattintás kérdése lenne. Sokkal inkább művészi feladat.

 Hogy érzékeltessük, miért múlik rajtad a végeredmény: nincs egyértelmű megoldás a Photoshopban sem, különböző beállításokkal kísérletezheted ki a neked tetsző képet. Igaz, ehhez nem árt, ha az alapfoknál valamivel jobban ismered a programot. Ebből a könyből például sokat tanulhatsz:

 

Adobe Photoshop CS6 - tanfolyam a könyvben


 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr7312434097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása