Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Fordítsuk előnyünkre a tavaszi fényáradatot!

2017. május 04. 08:30 - fotosuli

Fény nélkül nincs fotográfia, ez biztos számotokra is evidens. (És nem csak azért, mert a ’foto’ fényt jelent görögül.) Ha bennünket kérdezel, a megvilágítás fontosabb, mint a felbontás. A nyár elkényeztet a természetes világítás változatos fényforrásaival. De mi a helyzet tavasszal?

 

A profik egyik nyári trükkje, hogy korán reggel vagy este fotóznak, hogy kivédjék a fénnyel kapcsolatos hibalehetőségeket. Az ellenfény vagy egy túl hosszú árnyék bizonyos napszakokban kivédhetetlen, mely tönkre teheti a fotózást. A szabadtéri fotózás tavasszal is kihívás. Egyik percről a másikra változik az időjárás, vele együtt a fény is.

Mi mégis azt javasoljuk, merjetek hibázni is, hiszen így tanulhatsz meg bánni a fénnyel!

Ismerkedjetek a természetes fényforrásokkal – Tavasszal bármely napszakban próbát tehettek, ritkán vagytok kitéve túl erős fénynek. Kezdjétek azzal, hogy megállapítjátok, honnan jön a fény: napfényről van-e szó, szórt fényről, vagy a környezet által visszavert fényről?

Játsszatok az árnyékokokkal – Az árnyék létrejöttének feltétele épp a fény egyik fő tulajdonsága. Mégpedig az, hogy egyenes vonalú terjedése miatt egy sötét részt látunk az adott tárgy mögött. Egy szép tavaszi napon napszúrás nélkül, kényelmesen figyelheted meg az árnyékok változásait. Az erősebb, direkt fény rövidebb árnyékokat eredményez. Ha nem akarod, hogy árnyék zavarja például egy épületfotódat, akkor fotózz ilyen fényben. A szórt fényben az árnyékok is mintha a kép részeivé válnának – komponáljatok bátran ilyen fotókat is.

Gyakoroljátok az ellenfényben fotózást – Az ellenfényben a modelled a fényképezőgép és a fő fényforrás között helyezkedik el. Ezért előfordulhat, hogy a képek tárgyából semmi nem látszik, ellenben a hátulról érkező fénycsóva beteríti a képet. Ellenfényben sem lehetetlen fotózni, de meg kell szelídíteni a fényt. A profik erre derítőlapot vagy napellenzőt használnak, ha ez nem áll rendelkezésedre, akkor sincs gond, akár kézzel vagy egy újsággal is árnyékolhatjátok az objektívet. A lényeg épp a tanulás, a kísérletezés! Ha azonban szeretnénk az eget is kiexponálni, de a modellünket is fényben látni, muszáj lesz vakukkat használnunk.

Fordítsátok előnyödre a váratlan helyzeteket – Legyetek rugalmasok, és ha modelledt egy hirtelen eleredt zápor akadályozza meg abban, hogy nyugodtan pózoljon kamerád előtt, akkor fotózd a felhős égboltot. E jelenségek az év minden szakában jó fotótémák, de tavasszal talán még több esélyed van arra, hogy hangulatos időjárási képeket készíts. Persze, ha bevállalós a modell, remek zuhés portrék tudnak készülni ilyenokr.

És még egy hasznos tipp: akár a fekete-fehér képeknél, a tavaszi kültéri fotóknál is hasznos, ha RAW-formátumban fotózol. Így nyitva marad a lehetőség arra, hogy nagyobb szabadsággal formáljuk a képet utólag. 

Ha érdekel az efajta fotózás, keresd kurzusainkat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr7112478171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása