Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Ételfotók, illúziók, fények

2017. május 30. 15:40 - Feggaris

Az ételfotózás mintha már nem is önálló műfaj, hanem átlagos, hétköznapi tevékenység lenne. Hacsak nem élelmiszer-stylist vagy hivatásos ételfotós a foglalkozásod, akkor valószínűleg „csak” annyit szeretnél, hogy egy jó ételfotót készíts.

 

48455937_s.jpg

Forrás: 123rf.com

Nincs könnyű dolgod. Profi ételfotót tíz évvel ezelőtt legfeljebb magazinokban lehetett látni. Ma már nem ritka, hogy a szomszédod reggelije is jobban néz ki az Instagramra feltöltött fotóján, mint egy korábban nyomtatásban megjelent, beállított, nagy gonddal megvilágított ételkép. 

 Mit tudnak a jó ételfotósok, legyenek profik vagy hétköznapi emberek? Egyáltalán nem az olyan „közismert trükkökre” gondolunk, mint az étel csillogását megteremtő hajlakk vagy motorolaj. Hanem arra, hogyan teremtheted meg te is a természetesség illúzióját!

 Az ételeknek szükségük van a természetes fényre

 Képzeld most magad elé a tévés főzőműsorok szokásos konyhapultját. Serpenyőkkel, a hozzávalókkal teli üvegtálakkal, vágódeszkával, a főzőlappal. A pult mögött a mosolygó tévés szakáccsal.

 

17399407_s.jpg

Forrás: 123rf.com

 De amit talán még sohasem figyeltél meg, az a fényforrás. Egy nagy ablak a háttérben, a páraelszívó lámpája, egy diszkréten világító izzófüzér.

 Természetesen nem ezek szolgáltatják a fényt a tévéfelvételhez, ez a fény kevés lenne. Erre ott vannak a számodra láthatatlan, erős reflektorok. Ezek a kisebb, dekorációnak beillő fényforrások arra szolgálnak, hogy megteremtsék az ételekhez a kellő hangulatot.

 A természetes fény (hamis) illúzióját. Hogy elhidd, a fény csak úgy „van”. A fotózásnál is alkalmazhatod ezt a trükköt, ám ebben az esetben minden hamisság nélkül működik is.

 Ablakfény, a tökéletes illúzió

 Sok ételfotós az ablakon át beáradó fényre esküszik, mint fényforrásra. És valóban, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ötlet az onnan jövő fényt használni az ételfotókhoz.

 Az ablakon keresztül érkező szórt fény előnyös módon, hátulról világítja meg az ételt. Nagyban függ persze az ablak méretétől, a napszaktól, de még a ház fekvésétől is, hogy pontosan milyen ez a fény. Egy azonban biztos, hogy ebben a megvilágításban nagyságrendekkel jobb ételfotót készíthetsz, mint ha direktbe vakuzol. Az ellenfényben lévő ételeket derítő vakuzással, vagy derítőlappal lehet még szebbé tenni. Amennyiben nincs lehetőség ablakon bejövő fény mellet fényképezni, imitálhatod a természetes fényt nagyméretű fényáteresztő eszközök segítségével.

 És végül egy kis ellentmondás: az ételeknek a fénnyel ellentétben nem biztos, hogy jót tesz a túlzott természetesség. Még a legegyszerűbb gyümölcstál is jobban néz ki, ha nem egymás hegyére-hátára halmozod a gyümölcsöket, hanem kicsit elrendezed. Vagy ha figyelsz a tál esztétikus megjelenésére, sőt, az előnytelen foltokra a gyümölcsön és így tovább…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr3012543625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása