Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

6 tipp, hogyan készíts profi fesztiválfotót

2017. július 22. 21:42 - honeyani

Itt a fesztiválszezon, de hogyan készítsünk maradandó emlékeket, amit majd az unokáinknak is meg tudunk mutatni, (vagy eldugni előlük :-))?

Itt a nyár, a zene, a tánc, a bulizás ideje. Fesztivált fesztivál követ, és talán te is szeretnéd megörökíteni a barátaiddal töltött fantasztikus pillanatokat koncert közben, netalán egy online magazinnak készítenél hangulatképeket a helyi eseményekről. Igen ám, de a fotók valahogy nem úgy sikerülnek, mint a "nagyoknak", és neked fogalmad sincs, hol történik a hiba. A géped jó, van már tapasztalatod a fotózás terén, és mégis: nem sikerült elkápráztatnod sem a Facebook népét, sem a magazin szerkesztőjét. 

Elsősorban tudnod kell: hiába készítesz jó képeket más helyzetekben, esetleg hiába vagy egy szuperdrága gép büszke tulajdonosa. A koncert- vagy rendezvényfotózás kihívás, szinte egy külön szakma, bele kell tanulni.

Egy buliban nem készíthetsz beállított képeket, sőt, váratlan mozdulatokra kell számítanod. Ha el akarsz kapni egy-egy érdekes pillanatot, résen kell lenned, hogy jókor légy jó helyen. Meg kell küzdened az esti koncertek kevés fényével, azzal, hogy böködnek-löködnek, hogy nyom a tömeg. Stabilan kell tartanod a gépedet, és gyorsan kell dolgoznod. Mindezt úgy, hogy a kutyát se érdekel, hogy te épp most akarod elkészíteni életed legütősebb fotóját.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan készíts te is profi fesztiválfotót:

koncertfotó

  1. Fontos, milyen felszerelést viszel magaddal. A gépváz legyen magas ISO támogatású, mindezt alacsony zajszint mellett. Legyen lehetőséged gyors sorozatfelvételeket is készíteni.

  2. Legyen nálad több objektív, nagyon leegyszerűsítve 10-200mm-ig. Ha szerencséd van, és az első sorokból fotózhatsz, elég, ha 100 mm fókusztávolság alatti van nálunk.

  3. Lényeges a gép beállítása. Használj ISO 800 és 1600 közti érzékenységet. A fénymérésnél is más technikát kell alkalmazni, a legjobb, ha spot fénymérést használunk, mert így nem zavar be a háttérből érkező fény.

  4. Dolgozz tág rekesszel és hosszabb záridővel, hogy elegendő fény jusson a gépbe. Közben figyelj oda arra is, hogy ne legyenek életlenek a képek, ami hosszabb záridőnél előfordulhat.

  5. Használj manuális fókuszt, mert az autofókuszt meg fogják bolondítani a fények és csak keresgélni fog. Így sok helyzetről lemaradhatunk. Mindez érvényes a zoom-os objektívekre is, ahol szintén tudnunk kell korrigálni az élességet.

  6. A felszerelésnek mindig az egyik legfontosabb tagja a tartalék akkumulátor és memóriakártya. Bármilyen  szuper is a felszerelésünk, ha kifogyunk az akkumulátorból vagy nincs elég tárhelyünk.

További ötletek a jó fotókhoz: fotosuli.blog.hu

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr4812676913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

véleményM 2017.07.23. 14:55:32

Hú de magvas tanácsok, magamtól rá sem jöttem volna.

A legszebb:
"Dolgozz ........ hosszabb záridővel.............Közben figyelj oda arra is, hogy ne legyenek életlenek a képek, ami hosszabb záridőnél előfordulhat.

Aha. Ez olyan mint hogy úszd át ezt a folyót, de vigyázz ne legyél közben vizes!
Gratula!

Mennyit számláztál le ezért a kamu cikkért?

mpl 2017.07.23. 15:30:11

Bejön a régi mondás, "aki nem tudja, tanítja..."

Duplaxiii 2017.07.23. 19:51:41

Hát szerintem az írás idejétmúlta.
Vegyél egy 200 ezres trendi okostelefon és készíts "élményeket".
Ez ma a menő, aki nem ezt teszi, nem és ért a fotózáshoz...
.
Egyébként életzerű, hogy a felsoroltak jellemzően sok százezres költségű eszköparkot ír le, és aki ilyenre beruház, annak ilyen tanácsra van szükésége?
Érdekelne melyik vázat ajánlod, mondjuk 800 vagy magasabb ISO és alacsony zaj paraméterekhez?
Vagy a 4. pontot hogyan kell? Csak kérdem, ha már beruháztattál velem 2-300 ezer forintot, mit állítsak én tapasztalatlan. Ja, ilyenkor nem életlen a kép, hanem bemozdul...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.07.23. 20:03:14

@véleményM: Alapvetően igazad van, ugyanis tényleg hanyag a megfogalmazás. De, a cikk elég jól összefoglalja a kiindulási alapokat, mire kell, érdemes figyelni. Persze, a valóságban a fotózás koncerten (vagy általában sötétben) nem ilyen egyszerű, és ehhez kell a gyakorlat, tapasztalat. És ez a lényeg. Mi például ilyenkor mindig elmondjuk még azt is, hogy egy egyszerű számítással meg lehet állapítani, milyen objektívvel tudunk kézből fotózni (állványról koncerten általában elég nehézkes ;) ): a beállított gyújtótávolság reciprokát másodpercben számítva megkapjuk azt a záridőt, amit egy _gyakorlott_ fotós ki tud tartani kézben is. Ezzel érdemes számolni. Tehát egy 50 mm-es alap obival 1/50-ed másodpercnél rövidebb idővel érdemes próbálkozni. De, egy 200 mm-es telével már sokkal rövidebb, 1/200-ad másodperc lesz a leghosszabb idő, így ez már necces ilyenkor. Ehhez jön még a nagyobb ISO beállítás lehetősége is, így általában, egy komolyabb, modernebb géppel simán lehet értékelhető képeket készíteni egy átlagos koncerten (az adott koncertfényekkel). Hogy az adott gépből és helyzetből mit lehet/érdemes kihozni, azt mindenki maga dönti el a minőségi elvárások függvényében.

@mpl: Csak ez a mondás nem igaz: aki nem tud semmit, az tanítani sem tud mit. ;)

fotosuli · http://fotosuli.com 2017.07.23. 20:04:57

@véleményM: Ha nem akarod, hogy bemozduljon, vigyél magaddal állványt.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.07.23. 20:10:41

@Duplaxiii: Bármely mobillal éppen sötétben felesleges próbálkozni, mert csak egy hatalmas képzaj-halmaz lesz a végeredmény. Persze, ha csak a mobil kijelzőjén nézzük a fotó, ez nem látszik...

Ehhez nem kell sok százezres eszközpark, elég egy középszintű váz: pl. Canon 600D-750D, Nikon D3000-es vagy D5000-es sorozat (ezeket már 60-70 000-ért lehet kapni, persze használtan), hogyaz egyéb márkákról ne is beszéljünk (Olympus, Sony stb.), meg egy 50 mm, 1: 1,8-as alapobi (újonnan 33-60 000 Ft). De, aki egyébként is sokat fotóz sötétben és/vagy igényes a minőségre, nem fog 10 000 Ft-ból gondolkodni. Ez egy ilyen dolgo: a jó minőséghez meg kell venni a jó műszert is. Persze, az átlag rajongónak jó lesz a mobillal "lőtt" kép is, jó az a FB-ra, meg dicsekedni...
;)

fotosuli · http://fotosuli.com 2017.07.23. 21:00:51

@véleményM:
@Duplaxiii:
@mpl:
A cikk célja az volt, hogy kedvet csináljon a fotózáshoz olyanok számára, akik eddig nem foglalkoztak a témával. Akit komolyabban érdekel, az majd körülnéz a fotosuli.com -on, vagy máshol, esetleg kölcsönkér, vagy bérel felszerelést, elmegy workshopokra stb. Akit nem érdekel annyira a téma, az meg marad a csücsörítős szelfinél a mosdó tükörjében a mobillal.
Aki pedig mindent tud már, az nem is értem, hogy milyen 6 trükkre volt kiváncsi, amikor rákattintott a címre.
Ha Ti ennél jobb cikkeket tudtok írni, kérlek keressetek meg privátban, referenciaanyaggal, fizetési igénnyel, szívesen látunk a csapatban...
@bestpixel: köszi a kiegészítést!

mpl 2017.07.23. 21:24:17

@fotosuli: hogy miért kattintottam rá..?
Mert minden érdekel, ami fotóval kapcsolatos, még így majd' negyven év gyakorlat utan is.
És lehet összeírni dolgokat, de a fotózás egy szakma, amit nem lehet levelezőn megtanulni.
Én ennyi idő után is tanulok folyamatosan, pedig még tanítottam is.
De ez a cikk, lehet, hogy figyelemfelkeltésnek jó-bár akkor reklámnak mondanam, de annak gyenge-de okos tanácsnak semmiképp nem nevezném. És lehet reciprokkal szamolni, bár felesleges, 200 mm felett nem lehet kitartani hosszú záridőt. Fotóztam pár helyen, halszemtől 1600 mm-ig, még koncerten is, de mióta a vakut feltalálták, azóta azért könnyebb a fotósok élete
süti beállítások módosítása