Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Esküvőre vagy hivatalos?  Készíts felejthetetlen fotókat!

2017. július 25. 16:41 - fotosuli

 

Emeld ki a témát!
Ha portréfotózásról  beszélünk,  aranyszabály,  hogy az alanynak ki kell emelkednie a környezetből. Erre több megoldás is van , de a leghatásosabb, a háttér elmosása. Kamera beállításokkal  ezt úgy érhetjük el, hogy a blendét tágra nyitjuk. 
A másik fontos tényező a  távolság . Minél távolabb lesz a fotótéma a háttértől, a háttér annál elmosottabb lesz. Amennyire csak tudod, távolítsd el a fotóalanyaid a háttértől!

wedding_ii.jpeg

(Fotó: Pexels)

Fókuszálj a kezekre!
A kezek sokszor legalább annyit elmondanak egy személyről  vagy egy eseményről, mint az arcok, így érdemes figyelmet szentelni nekik.  Egy  esküvőn különösen nagy szerepet kapnak a jegygyűrűt viselő pár egymásba fonódó kezei, az örömanya zsebkendőt szorongató ujjai, esetleg az ifjú pár egészségére koccintók megörökítése vagy a kis koszorúslány,  ahogyan a menyasszony szoknyáját szorongatja.

Tedd meghitté!
Amikor az ifjú párt fotózod, bátorítsd őket, hogy egymásra figyeljenek (suttogjanak egymás fülébe valami kedveset). Ez nagyon bensőséges, meghitt pillanatokat eredményez, kihangsúlyozza a kettőjük közötti erős köteléket. Már csak annyi a dolgod, hogy kihasználd a pillanatot, amikor megfeledkeznek róla, hogy fotózzák őket. Biztos lehetsz benne, ez lesz a kedvenc esküvői fotójuk.

Fotó a násznépről
Amikor csoportképet készítesz  érdemes időt szánni a beállításra, egy kis odafigyeléssel sokkal jobb eredményt érhetsz el mintha csak “öszetereled” a násznépet és kattintasz. Egyszerű alakzatok mint a háromszög a félkör jól működnek, de a szimmetrikus beállítás is szépen mutat. Állítsd a legmagasabbat középre a kicsiket a szélére.
A környezetben lévő tárgyakat bátran használd például egy lépcsőt,  amire leülhetnek, vagy egymás mögé állhatnak a fotó alanyok.

Óvatosan az utómunkával!
A hölgyek a fotókon tökéletesnek szeretnék látni magukat. Természetes, hogy egy kis utómunka segít hogy a vendégeket eredeti pompájukban mutassuk meg, senki sem szeretné látni azt az esetleg kicsit elkenődött sminket, vagy azt a pattanást ami pont előző nap jelent meg a legjobban látható helyen. De ügyelj rá, nehogy egy anyajegy vagy a szeplők retusálás áldozatává váljanak , ez ugyanis igen érzékenyen érintheti a fotóalanyod.  

Keretezd be!
Akár az ifjú párt, akár a násznép egy tagját fotózod figyelj ne csak a háttérre, de az előtérre is! Egy kapu egy boltív vagy egy belógó faág szép keretet ad a kompozíciódnak, meghitté hangulatossá teszi a képet.

pexels-photo-341371cskor.jpeg

(Fotó:Pexels)

Mutasd meg a részleteket!
A menyasszony a szervezéskor a legapróbb részletekig mindent eltervez. A sok apró részletet, ami a nagy napot hivatott tökéletessé tenni szívesen fogja viszontlátni a fotókon. Vannak részletek, amit kötelező megörökíteni és vannak amiket kár lenne kihagyni, ilyenek pl. a gyűrűk, a menyasszonyi csokor, a szék és az asztal dekoráció, a menyasszony cipője, a torta, vagy egy egyedi ültetőkártya.

Legyen nálad tartalék!
Murphy nem alszik és az akkumulátorod biztosan akkor fog lemerülni, amikor a megismételhetetlen pillanatot kell megörökítened. Ha nem akarod, hogy a csokordobás vagy a menyasszonyi torta megkezdésénél merüljön le az akksid, vagy teljen be a kártyád, legyen nálad tartalék mindenből, és olyankor cserélj, amikor “holtidő” van, hogy készen állj a nagy pillanatokra. Nem csak akkumulátorból és kártyából kell tartalék, de biztos ami biztos, tartalék vaku és objektív is legyen nálad.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr4312689671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.07.25. 22:07:52

...ha te vagy az esküvőfotós, akkor tudod, mi a dolgod. Ha nem vagy esküvőfotós, akkor ne vállald el.
Ha vendég vagy, akkor meg majd a fotós fotóz.

Gipsy Jakab 2017.07.26. 07:56:04

Ha te vagy az esküvői fotós, akkor nem kell félned a konkurenciától, mert úgyis jobb képeket csinálsz, vagy mégsem?
Ha valaki nem esküvői fotós, vagy vendég, azért még remélhetőleg nem tekerik ki a gépet a kezéből...

rucza 2017.07.26. 11:20:57

Én tavaly rokonként voltam egy esküvőn, egyébként kezdő fotós vagyok. :) 2 hivatásos fotós kattogtatott a buliban. Aztán kiderült, hogy jobb képeket csináltam, mint akiknek fizettek...
Szóval ha valaki esküvőfotós, az még semmit nem jelent.

hunmaja 2018.09.16. 18:13:02

@Gipsy Jakab: Szépséges környezetben fényképeztem, mint 'turista', sétálgató,..stb., s bizony rám szólt az ifjú párt fotózó, h az ő általa beállított jelenet fotózása TILOS ! Még akkor is, ha ezt a tevékenységemet egy műemlék mögé szeretném 'rejteni,..' - Hát így. Biztos csak rossz napja volt.
süti beállítások módosítása