Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

6 +1 egyszerű lépés a hatásos sziluett fotó készítéséhez

2017. szeptember 11. 09:21 - honeyani

Érdemes kipróbálni: a sziluett fotók drámai erejű, azonnali hatást elérő képek

A sziluett fotózását mindenkinek érdemes kipróbálnia: drámai erejű, azonnali hatást elérő képek, amelyek rögtön megmozgatják a néző fantáziáját. A világos háttérből elősejlő sötét alakzat titokzatosságot rejt magában, érzelmeket vált ki, hangulatot kelt. És mágnesként vonzza a tekintetet - már ha sikerült valóban jó fotót készítenünk. Ennek is magvannak a maga trükkjei, ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani.   

Kezdjük a szó értelmezésével: a sziluett francia szóból ered, jelentése árnyékrajz. Lényege, hogy választott témánk sötét marad a világos háttér előtt. A tárgy (vagy alak) részletei elvesznek: a hangsúly a körvonalakra helyeződik. A képtípus esztétikai értékét a fény-árnyék, a világos-sötét között feszülő ellentét, az ebben rejlő drámai erő adja. De hogy is érhetjük el ezt a drámai hatást? 

25053020_m.jpg

1. Elsősorban jó erős fényre lesz szükségünk. Fényforrásunk lehet természetes vagy mesterséges, származhat beltéri, vagy kültéri forrásból. Mindegy. A lényeg, hogy tárgyunkat/alanyunkat a fény hátulról világítsa be - azaz most ellenfényt fogunk fotózni. Ha tökéletes sziluettet szeretnénk készíteni, használjunk erős ellenfényt. Az optika felől pedig semmilyen világítást ne alkalmazzunk

2. Csapjuk be a kamerát! Választott tárgyunkat/alakunkat helyezzük a fényforrás elé. Így a fényképezőgép fénymérését arra kényszeríthetjük, hogy a háttérre mérjen. Ha ugyanis a témára mérünk fényt, akkor az jól exponált lesz, a háttér pedig túl világos. Csapjuk be a kameránkat: hitessük el vele, hogy most a világos hátteret kell helyesen exponálnia. 

photographer-80122_960_720.jpg

4. Kapcsoljuk ki a vakut! A legtöbb digitális fényképezőgép arra törekszik, hogy ne keletkezzenek csúnya, nagy, sötét foltok a fotón. Ígyekszik helyesen exponálni - és automatikusan bekapcsolja a vakut. Ügyeljünk erre, ellenkező esetben nem fogjuk elérni a kívánt hatást.

5. Válasszunk jellegzetes, markáns formát! Természetesen ha csak gyakorolni szeretnénk, bármi megfelel a célnak - de ha igazán jó sziluett képet szeretnénk készíteni, olyan testet kell választanunk, aminek formája, körvonala önmagában véve is észtétikai értéket hordoz magában.  

6. Gondoljuk át a kompozíciót! Ha arcot fotózunk, állítsuk profilba, hogy látszódjon a homlok-orr-áll vonala. Ha több embert szeretnénk megörökíteni, jól láthatóan különítsük el őket, hogy a fotón ne folyjanak egybe az alakok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha például egy embert szeretnénk lefényképezni valamilyen tárggyal, állattal együtt. Például a naplementében szeretnénk megörökíteni egy kutyát sétáltató férfit. Ha a férfi magához öleli kedvencét, a fotónkból semmi se lesz: kivehetetlen, összemosódott alakzatot kapunk. Márpedig nekünk nem erre van szükségünk.

+1. A teljes sziluett mellett próbáljuk ki a fél-sziluettet is, ahol a főszereplő – bár erősen alulexponált – egyes részletei látszanak, akár sejtelmesen, akár félig eltakarva.

horse-301257_960_720.jpg

Ha szeretnél még többet megtudni, nézz szét a Mikrosat Online Fotosuli oldalán!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr1312747050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása