Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Miért készít jobb fotót a három éves gyereked, mint Te magad?

2015. december 31. 13:18 - Feggaris

Ez a kérdés bizony sokszor felmerül, de vajon mi lehet az igazság? Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor azért, mert ösztönösen készíti a képet, nem gondolja túl, tudja mit akar, és azt fotózza le.

A képet természetes módon teszi az úgynevezett aranymetszésbe, mert a szemének is úgy mutat a legjobban. Te ismered az aranymetszés szabályait?

Az aranymetszés két részre oszt egy szakaszt. Alapszabálya, hogy a nagyobb rész úgy aránylik a kisebbhez, mint az egész a nagyobbhoz. Az aranymetszés az emberi szem számára kellemes, harmonikus, ez az oka, hogy a gyermeki szem ösztönösen látja.

Ha belenézel a fényképezőgéped keresőjébe, egy vonalakat ábrázoló rajzot látsz. Ezeket hívjuk harmadoló vonalaknak, ahol keresztezik egymást, azok a harmadoló pontok. A szabály szerint a fő témát ezen harmadoló pontokra kell helyezned a fotózandó területet. Ha ez nem megoldható, mert olyan a téma, akkor valamely harmadoló vonalra kell helyezni a hangsúlyt.

24201126_m.jpg

A gyermek közel megy ahhoz, amit le szeretne fényképezni, így a központi téma fog nagyobb szerepet kapni a képen, nem pedig a felesleges környezet. Ha tudod mit szeretnél fotózni, menj oda vagy zoomolj rá arra, amit látni szeretnél a képen! Ne messziről fotózz! Nincs is rosszabb annál, amikor a képen egy kis pötty, amit igazán láttatni szerettél volna.

A gyerekek mindig az események középpontjában vannak, így el tudják kapni a pillanatot. Legyél ott Te is! Fantasztikus spontán fotókat készíthetsz, mikor az emberek természetesek. Kedves, vicces pillanatokat nem lehet beállítani. Ezek bizony a véletlen művei. De, ha ott vagy és felkészülsz, megörökítheted őket.

Egy három évesre mindenki kedvesen mosolyog, nincsenek kényszeredett mosolyok az arcokon. Nem kell azt mondania, hogy CSÍÍÍZ. Elég, ha ránéznek és máris mindenki nevet. Ha Te is el szeretnéd kerülni a grimaszokat, bolondozz kicsit, nevettesd meg alanyaidat. Így természetes mosolyok, nevetések lesznek az arcokon, ami mindig szép.

A gyerekek legtöbbször a technikai újításokhoz is gyorsabban alkalmazkodnak és jobban megértik annak kezelését, mint például a szüleik. Szívesebben kísérleteznek a fényképezőgép különböző beállításaival. Te is ismerd meg a fényképezőgépedet! Olvasd el az útmutatót, váltogasd a beállításokat és nézd meg melyik beállítás milyen képet eredményez.

Légy újra gyerek, fedezd fel a világot és örökítsd meg azt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr358212256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása