Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Egy kis történelem

2016. április 18. 12:59 - Feggaris

A fényképezés történetének kezdete a 19. század elejére tehető. A polgárság egyre inkább a valósághű ábrázolást igényelte és ezt a fény használatával készülő fényképek meg is adták. A fényképezés egy nagyon új és modern ábrázolási formát jelentett a festményekhez, szobrokhoz képest. Ez az új technológia nagyon nagy lépés volt a művészetekben. Az eljárást, -mely optikai és vegyészeti is volt, mivel a képrögzítésből és a képelőhívásából állt – viszonylag könnyen meg lehetett tanulni. 

 38917863_m.jpg

A következő évtizedekben a fényképezés technikája, az eljárások nagyon sokat fejlődtek. Az első amatőr fotósoknak kifejlesztett fényképezőgép 1888-ban kerül piacra, ekkor előhívólaborok is nyíltak, így a fényképezés elindult a hódító útjára. A sok újítás a XX. század elejére szinte mindenki számára elérhetővé tette a fényképezést. 

Az első színes fényképet 1861-ben készítették, de ezek a XIX. század elejéig nagyon ritkák voltak. Ekkoriban a színes fényképek alapja is fekete-fehér volt, melyet utólag színes ceruzával tettek színessé.

A Nikon 1959-ben hozta mutatta be a Nikon F fényképezőgépét, ami nagy változást jelentett a fényképezőgépek világában, hiszen a Nikon egy olyan kapcsolási módot talált ki, mellyel az optikákat különböző Nikon gépeken is lehetett használni és fordítva is. Az ötlet nagyon nagy sikert aratott.

Az 1959-es év más fejlesztések miatt is fontos volt a fényképezés történelmében, hiszen ebben az évben indult el a forgalmazása a legelső teljesen automata fényképezőgépnek. Ez az Agfa Optima volt.

1991-ben a Kodak dobta piacra a világon elsőként a digitális tükörreflexes fényképezőgépet, mely hatalmas lépés volt. A technika rohamos fejlődése miatt nagyon rövid idő alatt a digitális fényképezőgépek minőségben és árban hamarosan be is érték a hagyományos fényképezőgépeket.

A digitális fényképezőgépek felfutása azonban a Nikon D1 kamerájának megjelenésével indult el, ennek ára már 6000 dollár alatt volt, de ami nagyon fontos, hogy a felbontása 2,74 megapixeles. 2003-ban azonban a rivális Canon forgalmazni kezdte a Canon EOS 300D-t, melynek ára már ezer dollár alatti volt és felbontása pedig hat megapixel feletti.

Gondoljunk csak bele, micsoda fejlődés!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr468639492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása