Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Tájfotózásra fel!

2016. május 10. 09:28 - Feggaris

Május van, jég esik, hideg van és fúj a szél. Legyünk optimisták, idén lesz még tavasz! Vagy azonnal nyár. Akkor végre szedhetjük a sátorfánkat és elindulhatunk táj fotózni. De anélkül, hogy pontos, kialakult úti célunk lenne, is előfordulhat, hogy amikor egy-egy szép tájon utazunk, néha-néha megállunk és lencsevégre kapjuk az elénk táruló, szépséges tájat. Aztán amikor megnézzük, nem látjuk meg benne azt a csodát, ami miatt megálltunk. Hiányzik a képből a hely hangulata, unalmasnak találhatjuk.

18915938_m.jpg

Akkor, amikor egy táj megfog minket, akkor arra koncentrálunk, ami felkeltette az érdeklődésünket. A szemünk látja a kevésbé érdekes részleteket is, azonban az agyunk figyelmen kívül hagyja azokat.  Erre kell koncentrálni a fényképezés alkalmával is. Mi volt az ami igazán megfogott? Egy havas hegycsúcs? A fénysugarak játéka? Egy csodálatos virág? Na, ennek kell a központban lennie. Annak, ami megragadta a figyelmedet. Találd meg a tökéletes helyet, ahhoz, hogy a legszebb képet tudd elkészíteni. Ne ragadj le egy ponton, helyezkedj. Figyeljünk a fényekre, lehet, hogy érdemesebb visszatérni egy másik napszakban is. A napszak és az időjárás nagyban befolyásolja a fénykép által nyújtott látványt. Más hangulatot nyújt ugyanaz a hely más-más napszakokban. Ezek azok az eszközök, amivel meg tudjuk erősíteni a hatást.

Ha kifejezetten tájfotózásra indulunk, készüljünk fel a helyről. Ismerjük meg a nevezetességeket. A helyszínen pedig érdemes a helyiekkel beszélgetni, mert ők ismerik igazán a területet, ők tudnak tippeket, ötleteket adni. A felkészüléssel nagyon sok időt meg tudunk spórolni magunknak és ezt az időt a fotózással tudjuk tölteni. Hiszen ezért indultunk útnak. Járjuk körbe a helyszínt és keressünk különböző nézőpontokat. Nagyon hasznos, ha van nálunk egy iránytű, vagy egyszerűen töltsünk le egy iránytű applikációt a telefonunkra. Ez azért fontos, mert jó, ha tudjuk, hogy hol kel a nap és hol nyugszik.

Vigyünk magunkkal több objektívet. Fotózzunk különböző objektívekkel. Egészen más képet fogunk kapni ugyanarról, ha egyszer nagylátószögű objektívet használunk, máskor pedig mondjuk teleobjektívet.

Ne feledkezzünk meg egy kis szendvicsről és innivalóról sem, hogy jól érezzük magunkat a kiránduláson!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr798688560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása