Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Obi, Van Kenobi? Miért fontos a jó objektív?

2016. május 13. 05:00 - Feggaris

Amikor össze szeretnénk rakni a saját fényképezőgépünket, akkor a gépváz mellett az objektív kiválasztása a legfontosabb szempont. Ha nem gondoljuk át eléggé alaposan, akkor egy drága kamerával sem fogunk jó képeket készíteni. 

Lehet szuper géped, ha az objektív nem megfelelő, akkor nem lesznek jók a képeid. A fényképek minőségét a CCD felbontásán kívül az objektív is meghatározza. Ha az objektív életlen, akkor olyan lesz a kép, mintha egy kisebb felbontású géppel készítettük volna, akkor is, ha nagy felbontásra képes CCD-vel készítettük. Mivel egy nagy teljesítményű objektív semmivel sem helyettesíthető, ezért a pénztárcánkhoz, lehetőségeinkhez képest a legjobbat igyekezzük választani.

objektiv

Minden fotózásnál más és más objektívteljesítményre van szükségünk. Kezdő fotósok is használhatnak már 35-110 mm-es zoomobjektívet. Már a kompakt gépeket is ezzel szerelik fel. A kompakt gépeknél, viszont az objektív beépített és nem cserélhető. Mégis ez már jelentősebb szabadságot ad a fotós számára, mint egy fix gyújtótávolságú objektív. Ezzel már, akár családi eseményeken, de tárgy fotózásnál is készíthetünk jó képeket. Persze minél nagyobb a zoom teljesítménye, annál több lehetőséget ad a fényképek megkomponálására. Ezért, amikor kompakt gépet választunk, akkor egyúttal objektívet is vásárolunk.

Az objektív fényereje is nagyon fontos, amikor objektívet vásárolunk. Igyekezzük minél nagyobb fényerejű objektívet beszerezni. A fényerőt az objektíveknél F-el jelölik. Minél kisebb az F melletti szám, annál nagyobb az objektív fényereje. 

De zoom vagy rögzített gyújtótávolságú objektívet használjunk a gépvázunkhoz? Amint azt már fent is említettem, a zoom nagyon-nagy rugalmasságot ad a fényképezéskor. Hasznos segítség és sokoldalúan használható. Amikor a fényképezési helyzetet nem ismerjük előre, például természetfotózásnál, akkor érdemes zoom objektívet vinnünk magunkkal, mivel így ritkábban kell objektívet cserélni. A rögzített gyújtótávolságú objektíveknek is van előnye, méghozzá, a méretük és a súlyuk. Ezeket általában meghatározott célra használjuk, ezért kevesebb lencsetagot tartalmaznak, ezért könnyebbek.

 A mikrosat.hu oldalon többek közt kiváló objektíveket is találhatsz!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr508710024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIx 2016.05.15. 11:11:35

Jó a teleobjektív, de minél nagyobb az átfogása, annál alacsonyabb a felbontása (200 e ft ig), komoly felbontás és fényerő kb 300 000 ft felett, ehhez 0,7_1kg súly tartozik 300 mm fókusz körül
süti beállítások módosítása