Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Vakuval a szabadban

2016. augusztus 15. 09:52 - Feggaris

Vannak olyan fotósok akik nem használnak vakut a szabad ég alatt. Valószínűleg ez a szokás korábbi rossz tapasztalatok miatt alakult ki. Ha valaki régebbi, kevesebb tudású vakuval dolgozott a szabadban, annak a képei természetellenes hatást kelthettek. A mai vakuk sokkal természetesebb hatást nyújtanak, használjuk bátran.

 16757629_m.jpg

Ha van elegendő fény

A vakuzással lágyíthatunk a kemény árnyékokon, amik elfedik a részleteket. Például, ha a modellünk széles karimájú szalmakalapot visel, a kalap által vetett árnyékon tudunk finomítani, így megmutatva a modell arcát. Másrészt, a vaku fényét derítésként is használhatjuk. Nyáron, déli napsütésben a modell szemgödrébe húzódó árnyékokat felhozhatjuk.

Ha erős az ellenfény

Amikor erős ellenfényben fényképezünk és nem használunk vakut, a fotó kontrasztos lehet. Vakuzással kiegyensúlyozhatjuk a téma és a háttér megvilágításában megjelenő különbségeket és így elérhetjük, hogy szép legyen az expozíció.

Ha mozgás van

Ha egy lobogó zászlót szeretnénk lefényképezni, de a mozgást nem akarjuk érzékeltetni, akkor is jó használt vesszük a vakunak. Vakuzással kimerevíthetjük a mozgást a képen. Minél rövidebb a szinkronsebesség, annál hasznosabb ez a módszer. Persze, ha pont az ellenkezőjét szeretnénk elérni, például szeretnénk láttatni egy szélben bólogató virágszál mozgását, akkor ne használjunk vakut, vagy állítsuk hosszabb szinkronsebességre.

A szabad ég alatt nehéz vakuzni, a vaku mesterséges fénye túlvilágíthatja a természetes fényt, így kontrasztos kép lehet az eredmény. Napsütésben vissza kell vennünk a vaku fényerejéből, hogy csak annyi fényt adjon, amennyivel egy kicsit felhozza az árnyékos részeket. Ügyeljünk arra, hogy az sem szép, ha árnyékmentes a világítás, sosem szabad a témát túlvilágítani. A vaku beállítása attól függ, hogy éppen milyen vakut használunk.

Ha a vakut csak derítésre használjuk, villanása alig ad hozzá a rendelkezésre álló fényhez, ezért a szabadban és, ha a téma legalább három méterre van tőlünk, általában elegendő megoldás, ha a gép tetejére szerelt vakuval fényképezünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr98890134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása