Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan készíts lájkvadász képet a gyerekedről?

2016. augusztus 17. 11:31 - Feggaris

Gyerek a kiránduláson

Kirándulás, nyaralás alatt számtalan lehetőség van a család fotózására. Keressünk egy szép tájrészt, és fotózzuk ott a gyerekeket. Egy egyszerű beállítás is csodálatos képeket eredményezhet. Használjunk nagylátószögű objektívet, illetve a zoomot a legnagyobb teret átfogó állásra állítsuk.

Fotőzzunk gyereket a kiránduláson

Ez azért jó, mert a széles látószög miatt az egész táj belefér a képbe, a fokozott mélységélesség pedig a gyermeket és a tájat élesen jeleníti meg. Ne a gyerek legyen a kép fő témája, de legyen felismerhető, ne legyen túl kicsi. Nagyon fontos a megfelelő arányok kiválasztása. A gyermek ne a kép közepén szerepeljen, hanem valamelyik harmadán. A részletek ezeknél a képeknél nem annyira fontosak, hiszen a gyermek a képnek csak kis részét foglalja el. Figyeljünk arra, hogy a gyerek ruházata és a táj különböző tónusú legyen, ne olvadjon bele a tájba. Ha természetes beállítást szeretnénk, készítsünk olyan képeket, ahol a gyerek mozog. Sétál, befut a tengerbe, mászik. Így mozgalmas, élettel teli képeket készíthetünk.

Sorozatfelvétel

Ha gyermekünk valamilyen mutatványra készül, akkor a legjobb, ha sorozatfelvétel funkciót használunk. Ha mondjuk bemutatja, hogy hogyan tud bicajozni, akkor a téma gyorsasága miatt a hagyományos expozíció nem lesz eredményes. Nem leszünk elég gyorsak, lemaradunk a lényegről. Ha viszont másodpercenként több képet is készítünk, valószínűleg lesz olyan kép, amivel elkaphatjuk a lényeget. 

A bemozdult képek is lehetnek értékesek. Ha a háttér nem, csak a mozgó gyerek képe lesz élettelen, izgalmas képet kapunk.

Életképek

A gyerekekről nem könnyű sem beállított, sem spontán felvételeket készíteni. A spontán helyzetek izgalmasabbak, érdekesebb képeket készíthetünk. Ilyenkor a fényképésznek nagyon oda kell figyelnie, hogy jókor legyen jó helyen és ráadásul még kattintson is. A jól sikerült képekhez nagy adag szerencse és gyors reflexek szükségesek.

Beállított képek

Szintén sok lehetőséget rejt, ha stúdióban készülnek a felvételek. Szuper kiegészítőket lehet vásárolni, készíteni, amelyek egyénivé varázsolják a gyermekről készített képeket. A legfontosabb a háttér. A háttér akkor jó, ha érzékelhető, de nem zavaró, megadja a hangulatát a képnek. Fontos, hogy ne vonja el a figyelmet a főszereplőről.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr738913464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása