Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Az emberi test fényképezése

2016. október 14. 08:05 - Feggaris

Az emberi test szépsége régóta megidézi a művészeket. Festők, szobrászok igyekeztek műveikben megörökíteni. A fotózással sincs másképp. Vannak olyan fényképészek, akik az egész művészetüket az emberi test fotózására szánják.

Az emberi test fotózása, nem a lelket, a személyiséget célozza meg, itt pusztán a test fizikai valójáról van szó. Ezek a képek az emberi test szépségéről szóló tanulmányok.

40147933_m.jpg

Mielőtt nekilátunk, mondjuk egy akt fotózásnak, először próbáljunk meg rájönni, hogy mi is az ami tetszik a témán, mi az amit vonzónak találunk. Bármi is legyen a témánk, akár egy sziluett, vagy egy nőalak körvonalai, gondoljuk át, hogy mit szeretnénk kifejezni a fényképpel.

A fotózás előtt készüljünk fel a modellel együtt. Minden modell más és más. Bizalmi kapcsolatnak kell kialakulnia a fotós és a modell között, ezért a fotózás előtt beszélgessünk és készítsünk próbaképeket. A fotósnak és a modellnek meg kell ismerniük egymást. A modellnek tudnia kell, hogy mire számíthat, ezért jó, ha tudja azt is, hogy milyen lesz a helyszín és mit várnak tőle.

Amikor tudjuk, hogy mi lesz a téma, akkor jöhet a leghatásosabb világítás és a kompozíció beállítása.

Nem mindegy, hogy hol fotózunk. Egészen mást közvetít, más üzenetet hordoz egy vízben úszó vagy egy csodaszép, virágos réten fotózott ember.

Csodálatosan szépek azok a képek, amelyek keveset mutatnak, de annál többet sejtetnek.

Érdemes tanulmányozni a nagy elődöket és itt nem csak a fényképészekről van szó, hanem a nagy festők, szobrászok műveit is ismerjük meg.

Amikor az embert fotózzuk, nagyon sokat mutatnak, nagyon beszédesek a részletek. Sokszor többet mondd el a kép, ha nem az egészet, hanem csak egy részletet fotózunk. A hegedűművész keze, a sportoló izmai vagy az imára kulcsolt ujjak, olyan gondolatokat, érzéseket közvetítenek, amit az alanyunk egészének lefotózásával nem biztos, hogy elérnénk.

Amikor a test egy részletét fotózzuk, akkor közel kell kerülünk az alanyunkhoz, fontos, hogy pontosan mondjuk el a modellnek, hogy mit csináljon, ehhez persze mi magunknak is tudnunk kell, hogy mit akarunk a képpel kifejezni.

A fények, árnyékok beállításáról, sok apró trükkről a fotosuli.com oldalon találsz hasznos információkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr1611737989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása