Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Fotózol? Minden, amit a vakuról tudni akartál!

2016. november 29. 09:29 - Feggaris

Makrofelvételeknél szükség van plusz fényforrásra. Sötétedéskor vagy kevésbé megvilágított helyen, például egy erdőben túl kevés a fény, ezért indokolt a vaku használata. Szintén jól jön a vaku az ellenfényben történő fotózásnál, mert derítés nélkül csak sziluettszerű képet készítenénk.

 

43550701_l.jpg

 

A közeli fotózásnál a téma mérete és távolsága miatt a kisebb vakuk is megfelelők. A tükörreflexes gépeken lévő, 10-14-es kulcsszámú beépített vaku a legkézenfekvőbb megoldás. A teljesítmény megfelelő, a vakuvezérlés automatikus, de a nagyon közeli téma távolság miatt speciális nehézségek jelentkezhetnek. Tipikus közelfotós probléma, hogy az objektív leárnyékolja a vaku fényét, vagyis a vaku az objektív takarása miatt a témát nem vagy részben világítja meg. Ez az objektívhez nagyon közel lévő tárgyaknál jelent gondot. Olcsó de körülményes megoldás a vaku fényterelő használata. Ha állatokat fotózunk alkalmazzunk vakus derítést, ehhez a legjobb ha nagyobb teljesítményű vakut használunk.

A vakuk legfontosabb paramétere a kulcsszám, mely a fényerejükre jellemző szám. Értéke a méteren megadott vételi távolság és az abban a távolságban helyes expozíciót adó rekesznyílás szorzatával egyenlő.

 

A fényképezőgépbe beépített vaku legfőbb előnye, hogy mindig kéznél van. Alacsonyabb a kulcsszáma miatt nagyobb távolságra nem használható, de az 1-2 méterre megközelíthető témák egyszerű megvilágításához tökéletes. Teljesen automatikusan dolgoznak együtt a géppel, de mivel a villanócső közel van az objektívhez könnyen előjöhet a vörös szem hatás. A beépített vaku feje nem billenthető, így az indirekt megvilágítás nem lehetséges.

 

A gép tetejére csatlakoztatható vakuk sokkal szélesebb körben használhatók. Ezek kulcsszáma 28-55 között van. A legegyszerűbbeknél 2-3 rekesz állítható be. Ezt a rekesznyílást kell beállítani a fényképzőgépen is. A vakuba épített fényérzékelő méri a tárgyról visszavert fényt, és ennek megfelelően szabályozza a villanás teljesítményét.

 

A körvakuk a nevüket a kialakításuk után kapták. A fénycső az objektív körül kör alakban helyezkedik el. A közvetlenül az objektív irányából érkező kör alakú fény teljesen árnyékmentes, kiegyenlített világítást hoz létre.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr6411913195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIx 2016.11.30. 09:05:10

Ettől én háromszor többet tudok a vakuról, vakuzásról. Nulla írás!

fossilhunter 2016.11.30. 22:06:18

@MIx: Valóban nem bőbeszédű a cikk, de kiindulva abból, ahogy a kommentedet írtad, ezt a tudást jobb ha magadban tartod ;)
süti beállítások módosítása