Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

5 tanács, hogy szép téli fényképeket készíts

2016. január 08. 17:47 - Feggaris

A szép, téli fotók készítése nem a világ legnehezebb feladata. Ha az alábbi öt javaslatot szem előtt tartod, gyönyörű havas képeket készíthetsz.11030698_l.jpg

 

  1. A fényképezőgépednek is hozzá kell szoknia a hőmérséklet különbséghez.
    Ha a téli mínuszokban fényképeztél, és a hidegről bemész a meleg lakásba, adj időt a gépednek, lehetőleg a tokban vagy a táskájában tartva, hogy felvegye a szobahőmérsékletet. Várj legalább 10 percet, de a legjobb, ha fél órát. mielőtt újra használod. A lencsén pára csapódhat le, mely homályos képeket eredményezhet. A nedvesség a fém alkatrészeknek sem tesz jót, akár a fényképezőgéped működését is befolyásolhatja.

  2. Az elemek sem szeretik a hideget
    A digitális gépekkel történő
     fotózások alkalmával mindig fontosak a tartalék elemek és akkumulátorok. Ha télen, a hidegben fotózol ez hatványozottan igaz. Biztos észrevetted már, hogy a hidegben az akkuk teljesítménye csökken. Ezért mindig legyen nálad tartalék aksi, mikor pedig nem használod tedd zsebre vagy meleg helye.

  3. Legyél figyelemmel a havas környezetre
    A havas táj gyönyörű. A megörökítésüknél, azonban oda kell figyelni a hóról visszaverődő fényekre. Ha a fényképezőgépeden van „Havas táj" mód, mindenképpen válaszd azt. A hó megviccelheti a fehéregyensúly beállítást. Kísérletezz a beállításokkal, hogy ne szürke legyen a hófehér táj.
    Hóesésben viszont ne fotózz vakuval, mert a hópelyhek „kiégnek" és fehér foltokat fogsz látni a képen helyettük.

  4. Védd meg a gépet a nedvességtől
    Tedd fel a napellenzőt a lencsére, így a hóeséstől is megóvhatod. Lehetőleg ne cseréld az objektívet a szabadban. Ha mégis nedves lesz a lencse, illetve az objektív, száraz, puha törlőkendővel tisztítsd meg. Soha ne fújj bele meleg levegőt, például hajszárítóval! Használhatsz eső
     és hóálló zsákot a fényképezőgéped védelmére, azonban legegyszerűbben és legolcsóbban egy nejlon zacskó segítségével is meg tudod kímélni. Hagyj egy nyílást a lencsének és egy gumi segítségével rögzítsd a gépeden a tasakot.

  5. Tedd érdekessé a képet
    Keress a környezetben valamit, ami elüt a fehér tájtól. Amikor minden fehér és szürke szép kontrasztot ad a fényképednek egy-egy színes részlet.



Próbáld ki ezeket a tanácsokat és örökítsd meg a hótól ragyogó vidéket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr638252666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása