Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Négy+1 tanács, hogy profi képeket készíts

2016. január 25. 10:01 - Feggaris

 „A képek ott vannak, csak meg kell őket örökíteni. A legjobb kép az igazság…” állítja Robert Capa. És mi ezt el is hisszük neki. Ehhez azonban a szemünk kell. Majdnem mindegy, hogy egy csúcs árkategóriás fényképezőgép van a kezünkben, vagy a mobiltelefonunk.

18136225_m.jpg

A téma

A legfontosabb, hogy ne csak vaktában lövöldözzünk képeket. Ne csak nézzünk, lássunk is. Találjuk meg a témát és az töltse ki a képet. Zoomoljunk rá, ne a kép közepén legyen egy kis pötty. 

Ha a fénykép nézőjének el kell magyaráznunk, hogy mit fotóztunk, nem jártunk sikerrel. A részletek fontosak, nem szabad elsiklani felettük.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, nem csak egy esküvőn készíthetünk gyönyörű képeket, a fotónk szólhat egy pöttyös bögréről vagy egy fagyott faágról is.

A kép kivágása

A képkivágás befolyásolja azt, amit meg akarunk mutatni, mi az ami fontos, mi az ami lényegtelen, felesleges.

A keresőben már látjuk, hogy mi az amit szeretnénk megörökíteni, szűkebb vagy tágabb kivágás kell ahhoz, hogy azt mutassuk meg amit elterveztünk. Erre nagyon figyeljünk, ha túl nagy a képkivágás a témához képest, akkor az el fog veszi, a néző nem fogja tudni, mit akartunk megmutatni. Ha túl szűk a képkivágás lehet, hogy fontos részlet marad le a képről.

A fények

A fényképezéshez fény kell. Ha nincs elég természetes fény, használjunk mesterséges fényt, például vakut. A fényekkel és az árnyékokkal történő játék remek képeket eredményezhet. Érdemes megfigyelni honnan érkezik a fény, hová vetődik az árnyék. Ha a természetben fotózunk jó, ha előre megtervezzük a kirándulást, hogy jó időben legyünk jó helyen.

Mozogjunk!

Persze tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás fontos az egészségünk szempontjából, de most nem erre gondolunk. Járjuk körbe a kiválasztott témát. Vizsgáljuk meg több perspektívából is. Nézzük meg felülről, oldalról, alulról. Hasaljunk alá, másszunk fölé, magunk is meg fogunk lepődni, hogy milyen sok ábrázolási lehetőségünk van!

Élvezd a fotózást! 

Fényképet készíteni szuper! Megállítjuk az időt és megörökítjük azt. Ne görcsöljünk rá! Ne akarjunk mindenáron díjnyertes képet készíteni! Szeretni kell, ennyi az egész!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr228305076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása