Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan állítsam be a fényképezőgépemen a színhőmérsékletet?

2016. február 01. 09:28 - Feggaris

A fehéregyensúly, vagy angolul white balance a digitális fényképezőgépek beállítási lehetősége, mellyel az éppen adott fényforrásokhoz tudjuk beállítani a színhőmérsékletet a színhelyes fénykép elkészültének érdekében. 

A különböző fényforrásoknak, nem egyforma a fénye. Ez befolyásolja a készítendő fotó színét. Például az izzólámpának sárgás, a fénycsőnek zöldes fénye van. A napfény színe is különböző az évszaktól, a napszaktól, időjárástól függően, reggel például vöröses.

35477423_m.jpg

A színhőmérséklet mértékegysége a kelvin, a jele K. Nézzük a fényforrások színhőmérsékletét általánosságban.

  • Izzólámpa: 3000 K
  • Fénycső: 4200 K
  • Napfény: 5600 K

Minden beltéri helyszín – ha nem magunk visszük a fényforrást amit már ismerünk – különböző színhőmérsékletű lesz. Ezért célszerű mindig a helyszínnek megfelelően beállítani a fehéregyensúlyt, amit a legtöbb esetben a fényképezőgépeken a „white balance (WB) setting” beállításnál érünk el. Mégpedig úgy, hogy egy referencia képet kell készítenünk, amihez szöveges megjegyzést is tehetünk, így ha máskor is visszajövünk, csak ki kell választani ezt a beállítást.

Ezt a referencia képet úgy készítsük el, hogy ott, ahol a témát fotózni fogjuk, tegyünk körülbelül abba a magasságba egy fehér A4-es lapot, ahová a fő témát szánjuk, ügyelve arra, hogy mi magunk ne vessünk árnyékot rá. Használjuk az összes fényforrásunkat, ami szükséges a fénykép elkészítéséhez és a fehér lapot fotózva készítsük el a referencia képet, úgy, hogy a fehér lap homályos legyen, nem szükséges, hogy éles legyen, mert a homogén felület jobb beállítást fog eredményezni.

Az így kapott referencia képet vegyük alapul a fehér egyensúly beállításnál. Ez a beállítás a legpontosabb színhőmérsékletet fogja adni, akár kevert fények, vegyes fényforrások esetében is. Sajnos a fényképezőgépek saját, előre beprogramozott fehéregyensúly lehetőségei -amit ikonok mutatnak, úgy, mint nap, izzó, stb.- nem mindig adnak helyes színhőmérsékletű képet.

Ha esetleg tudjuk a fényforrás kelvin fokát, melyet a gyári dobozán feltüntetnek, és van lehetőségünk a fényképezőgépen is beállítani kelvin fokot, akkor azt is használhatjuk nyugodtan, illetve kísérletezhetünk, hogy a sárga, vörös, zöld vagy akár kék árnyalatba toljuk-e el a képünk színhőmérsékletét. Ezt a kelvin fok változtatásával tudjuk elérni.

A színhőmérsékletet ugyanakkor utólag is állíthatjuk, ha raw minőségben fotózunk. Akkor a számítógépes utómunkával is megválaszthatjuk a helyes színhőmérsékletet. 

A természetes napfényt beltérbe úgy vihetjük be legkönnyebben, ha megbízható teljesítményű profi studió vakut használunk, melynek színhőmérséklete hosszú távon, akár több ezer villanás folyamán is egyenletes marad, mint például a mikrosat digital R stúdió vakuja.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr938330184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása