Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Mégis mit fotózzunk?

2016. február 03. 15:30 - Feggaris

Sok kategóriát meghatározhatunk a fotózásnál. Lehet gyermekfotózás, portré, épületfotózás, természetfotózás, rendezvényfotózás, divatfotózás, aktfotózás, ételfotózás és még sorolhatnánk.

Néha azonnal látjuk, mit szeretnénk megörökíteni, máskor nem. Mindig alaposan nézzünk körül. Figyeljünk a részletekre is. Sokszor az apró dolgok adnak életet a képnek. Mi a legjellemzőbb arra a tájra, ahol éppen járunk vagy mi az ami nem, ami elüt a tájtól, a helytől? Egy szegény negyedben álló luxus autó? Egy szunyókáló alkalmazott egy építkezésen? Mi az ami megadja a hangulatát a helynek? 

40740065_m.jpg

Nézzünk pár témát a teljesség igénye nélkül.

Ha gyermek fotózáskor, a gyermeki vidámságot, játékosságot szeretnénk a fényképeken viszontlátni, guggoljunk, térdeljünk le a gyermekhez, az ő magasságából készítsük a felvételeket. Ha, azonban ennek ellentétjét, a kicsiny gyermeket szeretnék a képen látni, akkor fotózunk fentről. 

Rendezvények, bulik esetén számítsunk arra, hogy vannak emberek, akik nem szeretik, amikor fényképezik őket. A fényképeken, merevekké válnak, nem lesznek önmaguk. Ilyenkor próbáljunk meg észrevétlenek maradni. Így a képeken szereplők saját magukat adják majd. A távolság miatt azonban ehhez szükséges teleobjektívet használni.

Mások viszont kifejezetten szeretik, ha fényképezik őket. Vannak úgynevezett fotogén emberek, akik nagyon jól mutatnak a képeken. Velük könnyebben megy a közeli vagy a portréfotózás is.

Életteli képeink születnek, ha alanyainkat valamilyen tevékenység közben ábrázoljuk, szórakozás, sport, tanulás vagy munka közben. 

Természetfotózáskor is figyeljünk a részletekre. A természetről általában a csend és a nyugalom jut eszünkbe. Ezt vissza is adhatja, egy-egy részletről készült fénykép. Például egy levél vagy ez fa erezetéről, esetleg egy magányos fáról készített felvétel. Egy mókus vagy bármilyen állat azonban élővé, mozgalmassá teszi a képet. Ne gondoljuk, hogy a természet fotózás nem lehet akciódús. Az épp lecsapó ragadozó madárról készül fotónk elképesztően látványos lehet. 

A legfontosabb, hogy találjunk témát. Szóljon valakiről, valamiről a felvétel. Ha a kép nézőjéből gondolatokat, érzelmeket vált ki, sikerrel jártunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr118357280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása