Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan fotózzunk jégmadarat?

2016. február 23. 10:38 - Feggaris

Ahhoz, hogy a vadon élő állatokat természetes életkörülmények között fotózzuk a kiválasztott fajt hosszasan tanulmányozva ismernünk kell életritmusát, táplálkozási szokásait és életterét.

Ha például a madarak fotózását tűztük ki célul, azon belül is a vízi madarakat választjuk, akkor néhány jó tanács.

18873542_m.jpg

Felszerelésünk közt legyen hosszú optika, minimum 300 mm, de jobb, ha hosszabb és természetesen nagy fényerejűt válasszunk. Ehhez válasszunk megfelelő teherbírású állványt. Az optikához cirkuláris polárszűrő ajánlott, hogy a víz tükröződését, csillogását tompítani vagy kiemelni tudjuk, sőt akár a víz alá is beláthatunk vele. Lehetőleg egyszerű lessátort használjunk. És, ha már vízpartra megyünk vigyünk magunkkal a nyári időszakban szúnyogriasztót és nem árt, ha a lessátor szúnyoghálóval védett. 

Mindig fontos a tájolás a leshely kiválasztásához, hogy a fotózandó madarakat megfelelő irányból érje a fény. Természetesen a sziluett fotók is érdekesek, de a természet fotózásnál talán inkább a bemutatásra törekszünk. 

Az egyik legnehezebb, a nálunk is honos jégmadár fotózása. A jégmadár, amilyen apró, olyan színpompás és olyan gyors is. Persze türelemmel és kitartással őt is lencsevégre lehet kapni. Szereti a víz fölé lógó úgynevezett kiülő ágakat, mert innen jól belátja a területet és a víz alatt mozgó kisebb halakat, halrajokat. Ezekkel a növendék halakkal táplálkozik. Persze nehéz kiszámítani, hogy hol és mikor csap le, de ezt is befolyásolni tudjuk, hiszen úgy, mint a horgászatnál itt is használhatunk csalit. Kezdjük, apró élő halak beszerzésével és egy olyan kosarat is készítsünk vagy vásároljunk, ami nagy átmérőjű és melynek a rései között az apró halaink nem tudnak elmenekülni. Ezt súlyozzuk vagy bójával a vízbe eresztve állítsuk be úgy, hogy a kosárba helyezett apró halak felülről ne tudjanak belőle kiúszni, de lehetőleg a kosár pereme ne látszódjon ki a vízből. Természetesen a kosarat úgy állítsuk be, hogy megfelelő legyen számunkra a szöge és a fényviszonyok a fotózáshoz.

Ezen kívül válasszunk olyan helyet a kosárnak, melytől nem messze van egy kiülő ág, vagy mi is készíthetünk, akár egy lehullott ágból is, ez optimális a jégmadárnak a táplálkozáshoz és a csalihalaink megfigyelésére is.

Innentől kezdve kicsit könnyebb dolgunk lesz, mert a vízre csapás helyét már könnyebben meg tudjuk határozni, most már csak várni kell.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr458412958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása