Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Fénymódosító előtét vakuhoz

2016. március 24. 20:41 - Feggaris

A fényképezés során sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szükségünk lehet fénymódosító előtétre. Kétféleképpen módosíthatjuk a színeket. Az egyik, hogy a fényforrásunk elé helyezünk színszűrőt. A másik pedig, ha az objektívre teszünk színszűrőt.

37326951_m.jpg

Amit a vakus színszűrésről tudni kell

Színmódosításra akkor van szükség, amikor valamilyen különleges színhatást szeretnénk elérni. Ugyanígy fontos külső helyszínen, ahol nem választhatjuk meg a fényforrásokat, de vakut kell használnunk és alkalmazkodni kell a meglévő fényforrásokhoz. A színszűrővel összhangba tudjuk hozni a helyszíni fényeket és a vakunk színét. Ehhez úgyszintén a narancssárga és kék fólia előtéteket használhatjuk általánosan. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a zavaróan kevert színvilágot a képeinken. A vakuk színhőmérséklete 5500K, mint a napfényé.

A háttér megvilágításhoz is használhatunk színszűrőket, egy portrét, vagy tárgyfotót is feldobhat egy vidám, színes folt a háttéren. Vörös színt használjunk, ha erotikus képet készítünk.

Bármilyen témát is választunk a fényképezésre, biztos, hogy látványosabb hatást érünk el a képeinkkel, ha a megfelelő színű fényeket használjuk hozzá.

Beszélhetünk melegebb vagy hidegebb színekről. A normál, hagyományos wolfram szálas izzó meleg fényt bocsát ki, ehhez megfelelően a vakunkhoz narancssárga színmódosító előtétet kell használni. A kompakt, energiatakarékos fényforrások színei legtöbbször zöld árnyalatúak. Természetesen, ha az előkészületekkel végeztünk feltétlenül állítsunk fehéregyensúlyt az összes fényforrásunk használatával, amit a fényképezés során használni fogunk és készítsünk teszt fotót. 

A legtöbb stúdió vaku szetthez jár néhány alap színszűrő. Úgyszintén a rendszervakukhoz is kapunk néhány jól használhatót. Mindkét típushoz tudunk további színszűrőket vásárolni. Az üzletek széles választékot kínálnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr578524070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása