Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Ha kell az állvány

2016. április 04. 09:34 - Feggaris

A fényképezéshez néha elengedhetetlen az fotós állvány használata. Nagyon egyszerű szerepe van, meg kell tartania a fényképezőgépünket. Nem tűnik ez annyira nagy vagy megoldhatatlan feladatnak, de higgyük el nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelőt. Először is fel kell mérnünk a saját igényeinket. Mekkora, milyen méretű állványra van szükségünk? Mennyi pénzt tudunk rászánni? Kell-e cipelnünk? A legfontosabb tulajdonsága pedig a fej. De erről később.

8741727_m.jpg

Méret

Az állvány mérete függ a mi magasságunktól is. A fényképezőgépünket szemmagasságban kell tartania. Átlag testalkatot figyelembe véve körülbelül 150 és 180 cm között van a szükséges állvány magasság. A középoszlopot nem szabad beleszámolni a magasság mérésébe, mert ez a finom beállításokhoz szükséges, nem a magassághoz.

Ár

Az állványra költendő összeg nyilvánvalóan az egyéni lehetőségektől függ. A kereskedők rengeteg gyártó állványait árulják, az árak nagyon változatosak és nagyok a különbségek. A rá költendő összeg természetesen függhet attól is, hogy mire fogjuk használni. Egyszerűen fogalmazva vissza tudja-e hozni az árát. Hasonlítsuk össze az árakat, ugyanazon terméknél is vannak különbségek.

Súly

Azt tudjuk, hogy minél nehezebb az állvány annál stabilabb. Ezt is várjuk tőle. Manapság azonban készülnek szénszálas vázzal is állványok, melyek könnyebbek a stabilitást megőrizve, de ezeknek az ára már a magasabb kategóriába tartozik. Természetesen figyelembe kell vennünk azt is, hogy kell-e hordoznunk, -például egy természet fotózás során- az állványt és ezt is figyelembe kell vennünk a kiválasztásakor. Persze a nagyon könnyű állványok vásárlásakor szem előtt kell tartani, hogy ezek gyengék lehetnek és össze tudnak csuklani is, így ennyi erővel akár kézben is tarthatjuk a gépet.

Fej

Az állvány legfontosabb része. Többféle létezik. Igyekezzünk olyat választani, melyet könnyen be tudunk állítani és nagyon pontosan lehet finomhangolni. Nagyon jók a két tengelyes fejek, melyek dönthetőek és forgathatóak is vízszintesen és függőlegesen egyaránt.

Ha a fenti tulajdonságok közül megtaláltuk azokat amik nekünk fontosak, nincs is más dolgunk, mint pár órát, esetleg napot rászánni a megfelelő megtalálására.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr218558374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása