Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Használjunk-e derítőlapot?

2016. április 21. 16:24 - Feggaris

A derítőlap hasznos segítsége a fotósoknak. Nagyon praktikus, hiszen egy vakut kiválthatunk vele, viszonylag könnyű és még az ára sem egetverően magas. 

Derítőlapokból többfélét lehet kapni. Nézzük ezeket.

A fehér derítőlapot, akkor használjuk, amikor nem akarunk a színeken változtatni. Szórt fényt ad. Akkor is hasznos lehet, ha a vaku fényét akarjuk használni, mint fényforrást, természetesen ilyenkor ne használjunk a vakun színszűrőt.

9789544_m.jpg

Ezüst derítőlapot ajánlatos használni például naplementében, vagy gyenge fényben, így felhős, borús időben is. Elegendő fényt tud összegyűjteni, akkor is, ha kevés a természetes fény, hogy akár vaku nélkül is tudjunk fényképezni. A fénye erőteljes, ezért hangsúlyossá teheti az árnyékokat, erre mindenképp figyeljünk oda. 

Arany színű derítőlap erős sárga színt vet a modellünkre, ezért leginkább akkor használjuk, ha meleg színeket szeretnénk a fényképeken visszakapni. Leginkább kék környezetben használatos, például tengerparton. Elsősorban, akkor célszerű a használata, ha víz a hátterünk. Szép hatást érünk el egy vízcseppekkel teli bőrfelületen is, mert a vízcseppekről visszavert fény sem lesz annyira erőteljesen fehér. Glamur fotózáshoz is kiváló választás.

Derítőlapok méreteit természetesen a fotózni kívánt témához kell megválasztani. A kisebb méretű leginkább háromszög alakú derítőlapok portré fotózáshoz alkalmasak és a méretük miatt praktikusak, könnyen kezelhetők. A félalakos fotózáshoz választhatunk 50-100 cm átmérőjű kör vagy téglalap alakú derítőlapokat. Az ennél nagyobbakat egész alakos, vagy több szereplős fotózás alkalmával használhatjuk.

Figyeljünk arra, hogy a derítőlapot csak a legritkább esetben használjuk alulról és lehetőleg olyan segítőt válasszunk, aki a derítőlap kezelésében jártas és megfelelő fizikuma van ahhoz, hogy akár több tíz percig a megfelelő szögben tudja tartani a derítőlapot a fotózás alatt.

A legjobb eredményeket, a legszebb képeket dupla derítőlap használatával érhetjük el. Így a legtöbb nem kívánatos árnyékot a modell arcáról, illetve testéről el tudjuk tüntetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr978651658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása