Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Mi a helyes expozíciós idő természet fotózáskor?

2016. április 28. 12:55 - Feggaris

A zársebesség nagyban befolyásolja a fényképeket. Amikor a zár kioldásával az érzékelőt vagy a filmet a tárgyról visszaverődő fénysugaraknak kiteszik, azt nevezzük exponálásnak. Az expozíciós idő függ a fénytől, de az objektív fényerejétől is. 

Az expozíciós idő megválasztása lehet az alkotás része is, így kreatív eszközként is használható.

10686564_m.jpg

A zársebesség megválasztására azonban létezik egy nagyon egyszerű szabály, ha ezt betartjuk nagy baj nem lehet. Az objektív gyújtótávolságával fordítottan arányos expozíciós időre van szükségünk.

Vagyis, ha 50 mm-es objektívet használunk, akkor 1/50 s szükséges, hogy kézből a fényképezőgép bemozdulása nélkül exponáljunk. A bemozdulás esélye annál nagyobb, minél hosszabb záridőt használunk. Így, hogy elkerüljük a bemozdulás által okozott életlen képeket, minél rövidebb expozíciós idővel érdemes dolgoznunk.

A mozgások fotózása már más kérdés. Ha például a fejünk felett elrepülő madarat fényképezzük, akkor 1/1000 s záridővel tudunk szép, bemozdulás mentes képet készíteni. Ha lassabban mozgó  alanyokat, mondjuk sétálókat fényképezünk, akkor a záridő 1/125 s lehet. De ha mondjuk játszadozó kutyákat fényképezünk, akkor a 1/500 s lehet a megfelelő expozíciós idő. Arra számítani kell, hogy ha oldal irányú mozgást rögzítünk, például egy repülő hattyú mozgását, akkor megnő a bemozdulás esélye. A kereső kis felületét kitöltő, mozgó alakoknak hosszabb záridő is elég lehet, míg a nagyobb részt kitöltő esemény -persze ugyanakkora sebességet feltételezve- rövidebb záridőt kíván meg.

A bemozdulás elkerülése végett, persze a legjobb megoldás, ha állvánnyal dolgoznunk. Persze, sokszor van olyan eset, hogy nincs módunkban, ekkor jönnek a különböző praktikák. Egyszerű módszer, ha álló helyzetben egy fa törzséhez, vagy falhoz szorítjuk a gépet. Ekkor, ha ügyesek is vagyunk, már 1/8-1/2 másodperccel exponálhatunk. 

A cikk elején beszéltünk arról, hogy az expozíciós idő kreatív eszköz is az ügyes fotós kezében, hiszen a bemozdulás mozgással töltheti meg a képünket. Nagyon szép madárfotókat lehet készíteni ezzel a technikával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr218669924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása