Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Éjszakai fotózás

2016. május 01. 13:02 - Feggaris

A fotózáshoz ugye, fény kell. Azonban, csodaszép képek születnek az alkonyatban vagy az éjszakai órákban is. Ezért mindenképp ki kell próbálni az éjszakai fotózást is. Szürkületben elképesztő fények születnek. Ilyenkor fantasztikus sziluett fotókat tudunk készíteni. Van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelni, mert sziluettet fényképezni nem egyszerű feladat. Ha naplementében fényképezünk és van valami a kép előterében, az mindenképp sziluettként fog látszani, ilyenkor arra oda kell figyelnünk, hogy a háttere eléggé világos legyen és ne vakuzzunk rá. Ha viszont szeretnénk egy kicsit lágyítani a kontraszton, akkor használhatunk vakut, de villantsunk rá, hanem állítsuk a  vakut alulexpozícióra.

42524828_m.jpg

Ebben a napszakban mindenképp hosszú expozíciós idővel szükséges dolgoznunk, ezért használjunk állványt. A fénymérésnél azonban figyeljünk oda, mert az alkonyati fények becsaphatják a fénymérőnket.

Káprázatos téma a naplemente is. A csodálatos színek, az alkonyati felhők, a Nap korongja varázslatos fényképek lehetőségét adja. Ilyenkor érdemes hosszú teleobjektívvel dolgozni, hogy a Nap jó nagy legyen a fényképünkön. Ha van egy kis felhő az égen, esetleg párás az idő még szebb lehet a témánk. De ha felhőtlen az ég, a lebukó Napról is gyönyörű képek születhetnek.

Az éjszakai élet is lenyűgöző témákat ad a fotósoknak. A nagyvárosi fények, tábortűz, tűzijáték, múzeumok, emlékművek.

Próbáljuk ki, hogy közvetlenül napnyugta után készítünk városi képeket, ilyenkor még van annyi fény, ami részletgazdag képeket eredményez. Ahogy egyre sötétebb lesz és gyúlnak fel a lámpák az égbolt és a város fényei egy szintre kerülnek. Emlékműveket, középületeket érdemes ilyenkor fotózni, amikor a világítás már üzemel, de az alkonyati ég kékje is felsejlik még. A lámpák fénye, meleg hatást kelt, hangulatos képeket eredményezve.

Éjszaka a mozgó fények, mint például egy tűzijáték vagy egy kivilágított óriás kerék is nagyon hálás téma. Ha ebben az esetben állvánnyal, hosszú expozíciós idővel dolgozunk, akkor a forgó, kivilágított körhinta vagy óriáskerék színes köröket húzhat a képen.

Ne pakoljuk össze a fényképezőgépünket, ha lemegy a nap, ekkor is készíthetünk csodálatos képeket, nem is akármilyet!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr38669950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2016.05.02. 16:17:40

Extrém hosszú expozícióval (15+ mp) vicces képet csinálhatunk magunkról/társainkról is. Elindítjuk a felvételt, elhelyezkedünk egy megvilágított részen, ott maradunk pár másodpercig, majd gyorsan átmegyünk egy másik helyre, ugyancsak fénybe. Lehet ez pl. két asztal egy bárban, két tönk a tábortűz körül, stb. A második helyen kivárjuk az expozíció végét.

Az eredmény, hogy a képen két helyen látszunk egyszerre, esetleg kicsit áttetszően. Amíg mozgunk, addig nem (nagyon) hagyunk nyomot a képen, csak ott, ahol elég időt töltünk.

A másik jó buli a hosszú expozícióra a zseblámpával, lightstick-kel fénygraffitizés. Értelmes ábrához mondjuk sokat kell gyakorolni.
süti beállítások módosítása