Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Vasárnap tele az OBI? A teleobjektívről és a nagylátószögű objektívről...

2016. május 15. 05:00 - Feggaris

Teleobjektív

A teleobjektívek a nagylátószögű optikákkal ellentétben nagyított képet adnak, akár a távcsövek. Ha zoomolunk, akkor a tér egyre kisebb szögét láthatjuk benne, egyre nagyobb méretben. A profik cserélhető objektívjei nagyon széles gyújtótávolság tartományúak. Akár 600-1000 milliméteres objektíveket is használnak. Míg a kezdő, amatőr kategóriában a 70-110 milliméteres használatos. Ezt enyhének nevezik. A 120-200 milliméteres közepes, míg az ennél nagyobb a nagy teleobjektív. Ha komoly természetfotós vagy sportfotós törekvéseink vannak, akkor erősebb teleobjektívre lesz szükségünk.

objektív frontlencse

Minden típusú teleobjektívnek megvan a felhasználási területe. Az enyhe teleobjektív -70-110 milliméteres- nagyobb tájrészlet fényképezéséhez megfelelő, míg a közepes -120-200 milliméteres- portéfotózáshoz alkalmas. A sportesemények fényképezéséhez viszont már elengedhetetlen a nagy teleobjektív. Ezt láthatjuk is egy-egy sport rendezvénynél, akár futball meccsen, hatalmas teleobjektíveket használnak a sajtó munkatársai.

Amikor erős teleobjektívvel dolgozunk sok bemozdult képet lőhetünk, ezt megelőzendő használjunk állványt. A rövid expozíciós idő is segíthet elkerülni ezt a hibát. 

 

Nagylátószögű objektív 

Azt tudjuk, hogy minél kisebb a fókusztávolság, annál szélesebb lesz a látható tér a keresőben. A nagylátószögű objektíveknél is különböző fajták vannak, a méretük alapján történik itt is a besorolásuk. Egy 35 milliméteres, enyhe, a 28 milliméteres, közepes, a 20 milliméteres pedig erős nagylátószögű objektívnek felel meg.

De mire is jó a nagylátószögű objektív nekünk? Egész egyszerűen egy másik perspektívát mutat meg. Akár egy mindennapos, egy hétköznapi téma esetén is más nézőpontot láthatunk a nagylátószögű objektíven keresztül. A közeli elemek arányai a vasóságosnál nagyobbnak látszanak és megnő a mélységélesség. Ami pedig a legfontosabb tulajdonsága, hogy a kép szélessége is megnő, másképp fogalmazva, a táj nagy része belefér a képbe.

Ha nem használnánk annyit a nagylátószögű objektívet, hogy érdemes lenne rá költeni, akkor vásároljunk nagylátószögű előtétet. Ez egy olyan optikai eszköz, melyet az objektív elé téve csökkenti a gyújtótávolságot, így érve el a szélesebb látóteret, azonban figyeljünk oda, mivel a fényerőt is módosítja.

 A mikrosat.hu oldalon többek közt kiváló objektíveket is találhatsz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr488711186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása