Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Mielőtt földhöz vágnád a fényképezőgéped, ezeket csekkold...

2016. május 19. 16:50 - Feggaris

Sokszor előfordul, hogy egy-egy fényképezés alkalmával hibákba ütközünk. Vannak, akik annyira leblokkolnak, hogy a legegyszerűbb megoldások sem jutnak eszükbe, mindjárt komoly hibára gondolnak. Pedig sokszor banális a probléma.

Fényképezőgép

 

Mi lehet a hiba, ha a gép nem kapcsol be?

A legegyszerűbb ok lehet, hogy az akkumulátor lemerült, esetleg nem jól helyeztük be. Ilyenkor a megoldás is egyszerű, töltsük fel az akksikat vagy ellenőrizzük őket és igazítsuk meg.

Mi van akkor, ha az akkumulátor gyorsan merül le?

Ezt általában a hideg okozza. Ezért, ha hidegben fotózunk mindig legyen nálunk tartalék akkumulátor, és amikor nem használjuk tegyük zsebre, hogy meleg helyen legyen. Így meg tudjuk előzni a gyors merülést.
Mindig legyen nálad tartalék akku.

Mi az oka, ha a gép nem exponál?

Ezt is okozhatja akkumulátor probléma, de az is lehet, hogy a gép energiatakarékos funkciója -ha hosszabb ideig nem használtuk- kikapcsolta a gépet. Vagy, egyszerűen megtelt a memória kártyánk. Ezeket a problémákat is nagyon egyszerűen orvosolhatjuk, töltsük fel az akkut és ellenőrizzük a memória kártyát is.

Miért nem működik a vaku?

Amikor a vaku nem működik, lehet, hogy beragadt a nyitószerkezet vagy a vaku nincs feltöltve, esetleg az akku nem elég erős a töltéshez. Ekkor ok lehet, a sorozatfelvétel mód, a végtelenre állított élesség, azonban mi is tilthattuk korábban a vakut. A vakufunkciókat néhány automatika is korlátozhatja.

Miért nem látom az LCD kijelzőt tisztán?

Ha nem látszik jól az LCD kijelző, akkor lehet, hogy egyszerűen nagyon süt a nap vagy túl világos van a teremben, de lehet, hogy rossz az LCD kontraszt beállítás. A napsütésre a megoldás, ha árnyékos helyen ellenőrizzük a kijelzőt, az LCD kontrasztja, pedig általában állítható, keressük meg a beállítások közt és javítsunk a beállításon.

Miért nem működik az exponáló gomb?

Előfordulhat olyan eset, hogy a gép nem reagál gyorsan az expolnáló gombra, ennek oka a gép expozíciós késlekedése. A kompakt fényképezőgépeknél jellemző, hogy 1-2 másodperces az autofókusz. Ez csökkenthető azzal, ha gyors reagálás üzemmódra állítjuk, azonban így kevésbé lesznek pontosak a beállítások. A legjobb megoldás, ebben az esetben, ha manuálisan állítjuk be az élességet.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr738732114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása