Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan ne legyen tré a portré?

2016. június 12. 13:12 - Feggaris

Portét leggyakrabban családtagjainkról készítünk. Ma, amikor folyamatosan fényképezünk a telefonunkkal is, maradandóvá tehetünk hétköznapi pillanatokat is. Rengeteg albumot, mappát meg tudunk tölteni a gyermekek születéséről, az iskolai- és sporteseményekről készült fotókkal. Ezek a képek lesznek a legfontosabbak számunkra. Ezért vegyük komolyan, csináljuk jól. 

3740625_m.jpg

Ez a két legyet egy csapásra esete, mert nem csak a családi képtárat gazdagíthatjuk, hanem remek gyakorlási lehetőség is számunka. Szerencsére nincs is jobb lehetőségünk a fényképezés megtanulására, mint a család fotózása. Családtagjainkkal újra és újra kísérletezhetünk, egy-egy beállítást megismételhetünk többször és segíthetnek gyakorolni a különböző kompozíciós és világítási módszereket is. 

Készítsünk spontán és beállított képeket. Figyeljük meg családtagjainkat, hogyan tudjuk a jellegzetes vonásaikat visszaadni a legjobban és a legszemléletesebben. Készítsünk portrét a hétköznapi környezetben vagy beállított képeket. Gyakorolhatjuk a családon a csoportképek készítésének módját is.

Nézd meg, hogy milyen módon tudod legjobban kiemelni a modelled szépségét, egyedi tulajdonságát. Ha a modelled szeme kék, akkor kék felső ruhát vegyen fel, így kiemelhető a szem színe. Azért is szuper a családtagjainkkal gyakorolni, mert ők nem lesznek görcsösek a fényképezés alkalmával. Természetes fotókat készíthetünk. Ha meglesz a kellő gyakorlat, akkor pedig mi sem leszünk idegesek élesben és meg tudjuk nyugtatni a modelleket. Kerüljük viszont a gyakorlást kamasz gyermekünkkel. Ebben a korban, nem ők a legmegfelelőbb alanyok a tanulásunkhoz.

Ha készen áll a modelled a fotózáshoz, akkor állítsd be a technikát. Ajánlott nagy fényérzékenységet használni. Ha szabadtéren fotózol, akkor ISO 200, ha a házon belül, akkor ISO 400 a javasolt. Ennél a fényérzékenységnél készíthetsz vakuval vagy anélkül is képeket. Arra figyelj, hogy ha vakuval dolgozol, akkor a modell és a háttér között ne legyen nagy a tér, hogy csökkenjen a háttérre vetülő árnyék. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr358794846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása