Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan készítsünk szép portréfotót?

2016. augusztus 03. 11:00 - Feggaris

A szemünk a lélek tükre. Az arcunk a személyiségünk.
A portréfotózás a legmélyebb és legbizalmasabb kapcsolat a fotós és a modellje között.

A kijelzőn csak az arc látható, nincs egyéb képelem, amely zavaró. A személyiség ábrázolása azonban nagyon nehéz feladat. El kell érnünk, hogy a modell ne legyen feszült, szégyenlős, mert ellenkező esetben nem tudjuk bemutatni az alanyunk személyiségét és karakterét.

hogyan készítsünk szép portréfotót?

A portré legérdekesebb része a modell szeme. Amikor megismerünk valakit először a szemébe nézünk, a portrénál a nézők is először a modell szemét keresik a képen. A modell szeméből sugárzó érzelem határozza meg a fotó hangulatát. A képen a modell szemének élesnek kell lennie. Akkor is, ha alacsony mélységélességgel fényképezünk, mindenképp a modell szemére állítsuk az élességet, mégpedig arra a szemére, amelyik közelebb van hozzánk és az optikánkhoz. A szem akkor is legyen éles, ha az arc többi részét nem akarjuk élesen láttatni.

A portré fotózásra ezért időt kell szánni, meg kell ismerni a modellt. Így tudjuk eldönteni, hogy az alanyunk melyik vonását akarjuk hangsúlyozni és hogyan.

A legelőnyösebb beállítás, ha a modellt szűk képkivágásban, szemből fotózzuk, amint épp az objektívbe néz. Ez a portrétípus kívánja a legtöbbet a modelltől, hiszen ez egy nagyon bizalmas helyzet, a modellünk nyitott könyv. Ehhez viszont, oldottnak, felszabadultnak kell éreznie magát és természetesen kell viselkednie.

A deréktájban vágott portré esetében a modell messzebb van a kamerától, ekkor a modell testhelyzete is befolyásolja a kép hangulatát. Álmodozó hatást érünk el, ha a modellünk kinéz a képből és felfelé tekint. Töprengő, elmélkedő hangulatú fotót eredményez, ha a modell a szemét lefelé szegezi.

Használjunk egyszerű, semleges hátteret, mely nem vonja el a figyelmet a modellről és ügyeljünk a tónuskülönbségekre is, hogy a modell arca ne olvadjon bele a háttérbe. 

Akármilyen beállítást is választunk, fontos a szoros együttműködés a csapatmunka. Ha nem így dolgozunk, a képek semmitmondóak lesznek, nem mutatják meg a modell személyiségét és karakterét, pedig a portréfotóval pont ez a célunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr328856964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása