Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Annie Leibovitz rendkívüli világa

2016. augusztus 19. 15:46 - Feggaris

Annie Leibovitz híres képeit mindannyian ismerjük. Életútját azonban nem. Annie 1949-ben született egy hatgyerekes család harmadik gyermekeként. Édesapja katonaként szolgált, az amerikai légierő alezredese volt. A család ezért sokat költözött. Ez az életvitel befolyásolta Annie személyiségét. Sokféle embert megismert, sokféle életet látott. Nyitott és érdeklődő felnőtté vált, aki édesanyjától örökölte a fényképezés szeretetét.

Annie Leibovitz

via: foto.network.hu

Első képe a Fülöp-szigeteken készült a Vietnámi háború idején, amikor édesapja ott állomásozott.

Már az iskolában is felfigyeltek a tanárok a tehetségére és nem is tévedtek. Annie tizenhárom éven át volt a Rolling Stones magazin fényképésze.

Annie egyedi látásmódja miatt hamarosan a magazin vezető fotósává vált, és a Rolling Stones zenekar hivatalos fényképésze lett. Hónapokat töltött az együttessel és folyamatosan fényképezett. Nagyon híres képek születtek a bulikról, a hétköznapi helyzetekről. Nem beállított képeket készített, jobbnak látta a spontán életképeket és nem is találhatta volna ki jobban.

Leghíresebb képe 1980. december 8-án készült, amikor a magazin számára fényképezte John Lennont. A képen Lennon Yoko Onóval együtt szerepel. Ez volt az utolsó közös fotójuk, néhány órával később John Lennont agyonlőtték.

A Lennon fotó mérföldkő volt Annie életében, ez a kép mutatta meg, hogy mit szeretne a továbbiakban csinálni. Sztárokat fényképezett, méghozzá egyedi módon. Megmutatta a sztárok gyengeségeit, egyediségét. Azt, hogy mitől emberek.

1983-ban kezdett a Vanity Fairnél dolgozni, és nagyon híres fényképeket készített. Ő készítette Demi Moor közismert állapotos, meztelen fényképét is. Tabukat döntögettek mindketten, ma már viszont nagyon sok várandós édesanya készíttet hasonló fényképet.

Igyekezett a sztárokat a saját komfort zónájukból kimozdítani. Így került Whoopi Goldberg egy kád tejbe vagy vett fel a mindig elegáns George Clooney gumicsizmát.

Ő lett a leghíresebb női fotós a világon, akinek tehetségét nem lehet eltagadni. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr888944916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása