Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Állati jó fotók a természetben

2016. augusztus 29. 10:38 - Feggaris

A jó állatfelvételek alapvető feltétele a fényképezendő állatok ismerete. Nem elég, ha a fényképész és a felszerelése profi. Ismernünk kell az állatok szokásait, élőhelyét. Számos könyv és videó segít az állatok megismerésében. Meg kell tudnunk, hogy hol van az állat pontos élőhelye, a táplálkozási és pihenő helye. Ismerni kell a szokásait, hogy mikor aktív, mikor szaporodik. Tisztában kell lennünk vele, hogy mennyire mehetünk hozzá közel, milyen nyomokat hagy maga után. Nagyon fontos, hogy ne menjünk meggondolatlanul közel veszélyes állatokhoz.

Állati jó fotók

Azok, akik profin művelik a fényképezés ezen ágát, heteket töltenek el az állatok megfigyelésével, feljegyzik az állatok szokásait és próbafelvételeket készítenek. A tényleges munkát, csak alapos felkészülés után kezdik meg. Az állatfotózás nagy türelmet igényel. 

Fantasztikus felvételekhez nem szükséges szenzációs helyszín. Számos állatfajt találhatunk a környezetünkben is. Akár a kertben is elkezdhetünk megismerkedni a fotózás ezen válfajával.

Az állatfotózásnál nekünk kell alkalmazkodni az állatok életritmusához. A legtöbb állat hajnalban és alkonyatkor aktív. A legalkalmasabb időszak ezért a hajnali vagy a kora esti időszak. Ilyenkor a fények is fantasztikusak. Használjuk a meleg fényeket és a megnyúlt árnyékokat. Amikor az állatok nem aktívak, használjuk az időt a felszerelésünk tesztelésére és a helyszín megismerésére. Ha jó állatfotókat akarunk készíteni, sok időt szánjunk rá és egy nagy adag szerencsére is szükségünk lesz.

A természetben bármikor történhetnek váratlan események, ezért legyünk felkészültek. Akkor is amikor sétálunk és ismerkedünk a tájjal, legyen nálunk a gépünk, exponálásra készen. 

Azoknak akik kompakt géppel indulnak állatfényképeket készíteni korlátozottabbak a lehetőségeik. Ebben az esetben közelről tudjuk csak fényképezni az állatot, ezért elsősorban állatkertben vagy vadasparkban tudunk jó felvételeket kompakt géppel készíteni. Ha van rá lehetőségünk, használjunk teleobjektívet. A 70-200 mm-es zoom alapfelszereltség, melynek segítségével leshelyről tudunk állatokat fényképezni. 100-300 mm-es telével nagyobb madarakat, őzeket tudunk fotózni. A kisebb vagy félénkebb állatok fotózásához ennél is nagyobb, 400-600 mm-es objektívre lesz szükségünk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr9810388936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása