Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Így óvd a felszerelésedet!

2016. szeptember 05. 17:50 - Feggaris

A fényképezőgép is koszolódik, a homok, a por, hajszálak könnyen nagyobb kárt is okozhatnak. Persze meg tudjuk előzni. A fényképezőgépet és a felszerelést rendszeresen meg kell tisztítani. Vihetjük szakemberhez is, de amíg nincs nagy baj mi magunk is elkezdhetjük. Nagyon jó anyagokat és eszközöket lehet vásárolni, amikkel nem fogunk kárt okozni.

55389218_m.jpg

 

Az objektív tisztítása

Általában a lencse az, ami ujjlenyomatos lesz. Vagy poros. Elsőként fújjuk meg, a kifejezetten erre a célra készült gumilabdás, pumpás tisztítóval. Nem nehéz a beszerzése, a fotós üzletekben jó áron elérhető. Van ecsettel ellátott változata is, ezzel a porszemeket le is tudjuk sepregetni, de ennek nem túl nagy a légáramlata.

Persze az ujjlenyomatokat lefújással nem lehet eltávolítani. Ne leheljük és törölgessük ruhával. Vegyünk lencsetisztító folyadékot, de használhatunk tiszta alkoholt is, amit bármelyik gyógyszertárban meg tudunk vásárolni.

Az alkohol fellazítja a szennyeződéseket és le tudjuk azt törölni. A törléshez ne papírzsebkendőt vagy a ruhánk ujját használjuk, hanem mikroszálas törlőkendőt. Ezt is meg tudjuk fotós üzletekben vásárolni, de optikusoknál is megvehetjük. 

Amikor nem használjuk a fényképezőgépet a védősapka mindig legyen az objektíven, mert így kevésbé fog szennyeződni.

Az elemek

Elem nélkül nem tudjuk használni a fényképezőgépüket. Ha a gépünkbe olyan elem kell, ami nem kapható minden utcasarkon, akkor nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk tartalék elem. Ha gyenge az érintkezés, az elem két pólusáról és a fényképezőgép elemházának érintkezőiről dörzsöljük le az oxidréteget. A legjobb és legegyszerűbb eszköz ehhez egy egyszerű radír. Fontos, hogy utána porecsettel a radírdarabkákat távolítsuk el.

Ha a gépet hosszabb ideig nem használjuk, akkor az elemeket vegyük ki belőle.

Páramentesítés

Vízközelben a gépünket és a felszerelés minden darabját tartsuk külön-külön jól záródó műanyag zacskóban vagy vásároljunk magunknak vízmentesen záródó, kemény falú fotóstáskát.

A sós víz és a sós pára különösen sok kárt tud okozni a gépben, ezért érdemes úgy dolgoznunk, hogy a gépre és az objektívre húzunk egy zacskót, persze az optika előtt vágni kell nyílást.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr5410425580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása