Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Tehetség, kitartás, vagy Photoshop?

2016. szeptember 17. 11:45 - Feggaris

Mostanában mindenki fényképez. Digitális gépekhez nagyon könnyű hozzájutni. A telefonjaink nagyon jól felszereltek és az ilyen-olyan applikációk segítségével fel tudjuk turbózni a képeinket. 

A sok-sok eszköz rengeteg kép készítésre ösztönöz. Nem is kell nagyon a képre koncentrálni, ha nem sikerül egyszerűen töröljük. Fotózni jó, készíti is a képeket a világ szorgalmasan.

Nem kell fényt mérni, élességet állítani, objektívet cserélni. A gép tudja, hogyan kell visszaadni a hangulatot az érzést, állítsuk automatára és már nyomhatjuk is a gombot.

Ezzel viszont nem fejlődünk. Így senki nem válik éles szemű, biztos kezű fényképésszé.

Digitális fotózás

A fejlődéshez idő kell. Ne töröljük a rossz képeket azonnal a gépről. Nézzük meg számítógépen és elemezzük ki. Próbáljunk rájönni, hogy mitől rossz a kép és hogyan lehetett volna másképp elkészíteni. A legjobb, ha olyan helyen fotózunk, ahová vissza tudunk menni és meg tudjuk ismételni a felvételt.

Tanuljunk a nagyoktól. Tanulmányozzuk, hogyan dolgoznak. Próbáljuk megismerni a látásmódjukat. Elemezzük a képeiket és nem árt, ha a szakirodalmat is tanulmányozzuk.

Nem minden az automatika és a képszerkesztő programok használata. Ezeket mindenki tudja használni. Az egyedi látásmód adja meg a pluszt, ami miatt megragad minket egy-egy felvétel.

Sokkal jobb képeket fogunk készíteni, ha nem a gép, hanem mi döntjük el, hogy mit és mikor fényképezünk. Ne bízzuk magunkat teljesen a gépre.

Kísérletezzünk sokat! Próbáljuk a képeinket más szögből elkészíteni. Készüljünk fel a fényképezésre, a legjobb, ha összeállítunk a fejünkben egy tervet. Ha tudjuk, hogy mit fogunk fotózni, akkor gondoljuk át, hogy milyen szögből lehet izgalmasan láttatni. Figyeljük meg, hogyan változik a látvány a nap állásától, az időjárástól függően.

Tanuljuk meg kézzel állítani a fehéregyensúlyt. Az automata nem adja vissza a lemenő nap csodálatos színeit.

Amikor otthon elemezzük a képeinket, nézzük meg a tulajdonságait, az adatait. Így legközelebb tudunk változtatni a jobb felvétel érdekében.

Ha kedvet kapunk a fotózáshoz, a fotosuli.com oldalon több online anyag, és gyakorlati workshop vár!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr78944824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása