Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Fotózni csak napsütésben lehet?

2016. szeptember 29. 08:40 - Feggaris

Zápor, zivatar, hóesés nagyon izgalmassá teheti fényképet. Drámai képeket tudunk készíteni ködben, hóban, viharban. Egy-egy téma hangulata egészen más, ha különböző időjárási viszonyokban fényképezzük. Fotózás ködben

Eső

Nem igazán szerencsés, ha víz éri a fényképezőgépet, így amikor esőben szeretnénk fotózni, keressünk fedett helyet vagy kérjünk meg valakit, hogy tartson fölénk esernyőt és burkoljuk be gépünket műanyag fóliával, úgy, hogy csak az optika maradjon szabadon és gyakran töröljük le az objektívre hulló esőcseppeket.

Ha 1/125-ös zársebességgel dolgozunk, az esőcseppek megállnak a levegőben. 1/60-nál csíkot húznak a cseppek a képen. Minél hosszabb idővel exponálunk a cseppek annál hosszabbak lesznek.

A hó és a jég becsapja a fénymérőt. A ragyogó fehér táj alulexponált lehet a képen, ha elfeledjük, hogy a fénymérő 18 százalékos középszürke felülettel számol. Ilyenkor a legjobb, ha a témának egy középtónusú részletén mérjük ki a fényt. A lényeg, hogy a mért terület ugyanolyan megvilágítású legyen, mint a fő témánk, a fénymérő pedig ne a szélsőségesen világos hátteret mérje. Érdemes többféle expozícióval is kísérletezni.

Ha süt a nap, lehetőleg kora délelőtt vagy késő délután fényképezzünk, mert akkor alacsonyan jár a nap és a fény szinte súrolja a hó felszínét, jól kirajzolva a hótakaró minden apró részletét. 

Köd

A ködből kibontakozó téma fotózása, mindig nagyon látványos. De a köd is könnyedén becsaphatja a fénymérőt és a vakut. Előfordulhat, hogy a ködréteg szürkének tűnik. Ilyenkor a témán mérjünk fényt. Sűrű ködben a vaku fénye visszaverődik a levegőben lebegő vízcseppekről és el sem jut a témáig. A ködtől is védeni kell a gépünket, bugyoláljuk be és rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem csapódott-e le a pára az objektíven. 

Vihar

A viharfelhők drámai hatású képelemek. Ha a felhőkön áttörő napfényt fényképezzük, figyeljünk rá, hogy ne a fénycsíkokban mérjük a fényt, mert nem fognak kellően kiragyogni a képen. Ha a viharfelhőket fényképezzük, érdemes alulexponálni egy kicsit a képet, hogy kihangsúlyozzuk a sötét felhők rajzolatát.

 

Iratkozz be Te is online kurzusainkra!

FOTOSULI.COM

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr1710425592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása