Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Mit tanulhatunk Máté Bence természetfotóstól?

2016. október 28. 11:28 - Feggaris

Máté Bence hazánk egyik legismertebb természet fotósa. dr. Kalotás Zsolt, a Magyar Természetfotósok Szövetségének alapító elnöke szerint:

 72262_168861699807216_4048100_n.jpg

„Újszerű meglátásával, ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival teljesen megújította a madárfényképezés gyakorlatát, és példáján okulva, egyre inkább teret nyer az a szemlélet, hogy az állatokat akcióban, illetve jellemző viselkedésük közben érdemes fotózni. Rá jellemző felvételein az etológiailag érdekes és ritka jeleneteket, különleges fényviszonyokban extrém perspektívából ábrázolja. Mindig megújuló, stílusteremtő fotós.”

 Bence Szegeden született 1985. február 26-án. Édesapja Máté Gábor, matematika-technika szakos tanár, édesanyja Máté Ildikó tanítónő. A Máté család két év múlva 1987-ben Pusztaszerre költözött. Itt készítette Bence az első madárfotóit.

 Tizenévesen már a természetfotózás volt a legkedvesebb szabadidős tevékenysége. 2000-ben harmadik, 2001-ben pedig második lett a Kitaibel Pál országos természetvédelmi versenyen, ahol saját fotóival illusztrált előadásokat tartott. Az iskolája felfigyelt az eredményeire és 2001-ben a tantestület megvett részére egy repülőjegyet, amivel eljuthatott Angliába, ahol élete első BBC Wildlife Photographer of the Year díjátadójára. Itt ő volt az első magyar díjazott az ifjúsági kategóriában.

 2003-ban fél évre Londonba utazott nyelvet tanulni. 18 évesen magántanuló lett és vállalkozást alapít, megvalósítva azt az álmot, hogy a természetfotózásból élhessen. Számos szakmai cikket ír, előadásokat tart. Persze ez a siker sok munkán alapul. Évente több mint ezer órát tölt lesben. Olyan technikát kísérletezett ki, melyet számos fotós átvett, ez a detektívüveges fotótechnika, melyet 2005-ben talált ki.

2005-ben, mikor a Wildlife Photographer of the Year versenyen a legjobb kollekcióért járó díjat ítélték neki, felkérték, hogy legyen a Wild Wonders of Euroe 25 fotósának egyike. Ez egy fantasztikus elismerés, hiszen a Wild Wonders of Europe a világ legjelentősebb, a fényképezésen alapuló, természetvédelmi és kommunikációs kezdeményezése, azzal a céllal, hogy bemutassa és népszerűsítse a kontinens természeti értékeit.

Bence 2006-ban természetfotós turizmusra épülő vállalkozásba kezdett egy tanyán. Nagyon gyorsan az egyik legkedveltebb természetfotós helyszínné vált, ahová az európai természetfotósok nagyon szívesen látogatnak, mert detektívüveges lesben tudják megfigyelni az élővilágot.

 

Kép innét

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr711835611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása