Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Hogyan készíthetünk izgalmas portréfotókat?

2016. november 26. 10:52 - Feggaris

Véletlen, ellesett portrék

Az ellesett portré nem feltétlenül a szabadban készül. Bárhol készülhet, műteremben, szabadban, külső, belső helyszínen. Lehet egyszerű, hétköznapi, drámai, de akár vicces, gúnyos is. A véletlen portrékkal pillanatokat, gesztusokat, arckifejezéseket kaphatunk el. Van amikor az ellesett portrét nem a véletlen szüli, sok esetben rendelésre készülnek, a fotósnak olykor tudatosan, gondos előkészítéssel kell dolgoznia. 

46423478_l.jpg

Bármerre is járjunk a világban a fényképezőgépet igyekezzünk mindig a kezünk ügyében tartani. Mindig figyeljük a pillanatot és a körülöttünk lévő embereket. Nézzük a járókelőket, keressünk helyzeteket. Egy-egy elkapott pillanat egy ember történetének apró mozaikja. 

Amikor műtermi fotót készítünk, akkor is érdemes egy-egy spontán mozdulatot elkapni. 

Az ellesett portré elkészítése nem egyszerű feladat, hiszen nagyon gyorsan kell reagálnunk. Villámgyorsan kell megtalálnunk a tökéletes képkivágást. A legpraktikusabb, ha 80-200 mm-es zoomoptika van nálunk. 

Kreatív portré 

Ez a porté készítés egyedi válfaja. A legfontosabb, hogy túllépjünk a kézenfekvő és nyilvánvaló lehetőségeken és képzeletünket szabadjára engedve találjunk ki olyan helyzeteket, használjunk olyan módszereket, amelyek drámai, vidám vagy szokatlan hangulatot teremtenek és ezzel segítjük a modellünk személyiségének kibontakozását. A legfontosabb, hogy használjuk a fantáziánkat. 

A kreatív porté esetén beszéljük meg az alanyunkkal az elképzelésünket és vonjuk be a modellünket is a tervezésbe. 

Sok helyen találkozhatunk kreatív portré fotózással. Nézzük meg az újságok címlapját, CD borítókat. Több fényképész műveli a fotózásnak ezt az ágát. 

Hogyan? 

A gép szinte bármi lehet. Egy egyszerű, kompakt fényképezőgéppel is készíthetünk jó portrékat. A fények sokkal fontosabbak a fényképezőgép tudásánál. Amennyiben a szabadban fotózunk, ne a nappal háttal fotózzunk, mert a modell ilyenkor hunyorog. Nappal szemben viszont ne feledkezzünk meg a derítő vakuzásról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr1311779127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása