Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Unja a telet? Készüljön fel a tavaszra! - II. rész

2017. február 01. 08:30 - Feggaris

Ha kisüt a nap, újra ébredni kezd a természet, és elindul a zöldülés, a színesedés a természetben. Nyílnak a virágok, kezdünk észhez térni mi-emberek is, és felfedezni újra meg újra a Föld csodálatos megújulását. Hamarosan megérkezik ismét egyik legszebb évszakunk, a tavasz.

Folytatva előző írásunkban leírt tanácsainkat, a következő ötletekkel is szeretnénk segíteni Nektek a virágok fotózásában:

59790052_l.jpg

Milyen legyen a háttér?

Nos, ez nyilván attól függ, hogy milyen koncepciót kívánsz filmre venni. Ha fontos a virágokat körülvevő táj, akkor nyilván – exponálással, vagy zoomolással variálva – a háttér a természet lesz. Ez persze akkor opció, ha tájkép jelleget szeretnél adni a képnek. Ha azonban a fő hangsúly a virágon kell, hogy legyen, akkor van más lehetőséged is, mégpedig a „mesterséges háttér”.

Erre a legegyszerűbb dolgok is megfelelnek. Attól függően válassz színt a háttérhez, hogy a virág milyen árnyalatú. Ha inkább semleges, vagy nem túl erőteljes a színkompozíció, akkor a fehér háttér tökéletes. Erre még egy A4-es méretű keményebb papírlap is alkalmas, amit a növény mögé tudsz rögzíteni, kb. attól egy méter távolságban. (Lehet kevesebb is a köztes rész, de túl közel nem érdemes helyezni, hiszen az már természetellenessé válhat, ami nem cél!)

Ha a virágok erős színárnyalatúak, akkor érdemes a sötét hátteret előnyben részesíteni, s jó illeszkedése miatt erre a legalkalmasabb szín a fekete. Erre szintén lehet kartonlapot használni, de bármilyen – rögzítésre alkalmas – anyag megteszi, melyet a virágok mögé helyezhetsz. Itt a köztes távolság a növény és a háttér között lehet akár már fél méter is, nem muszáj távolabb tenni, a fekete máshogyan viselkedik a fotózásnál, mint a fehér. Látni fogod, hogy mi a tökéletes távolság, megér néhány kattintást a próba.

Végezetül talán hasznos lehet még előkészíteni a terepet! Ez annyit tesz, hogy a fotózandó virágok körüli talajt takarítsuk meg – vagyis tűntessünk el onnan minden szemetet, esetleg elszáradt őszi levelet, bármilyen hulladékot! Ezt tegyük meg a növénnyel is, vagyis a hibás levelektől, piszoktól, elhalt részektől szabadítsuk meg! Természetes, életteli növényeket és virágokat fotózzunk, hiszen a tavaszi képeknél a várt eredmény nem az elmúlás, hanem épp az újjászületés megörökítése!

Csodaszép képeket kívánunk mindenkinek, készüljünk, hamarosan tényleg itt a tavasz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr312140347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása