Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Vaduljunk!

2016. február 17. 10:52 - Feggaris

Vagyis mi kell, ahhoz, hogy vadon élő állatot kapj lencsevégre?

 

Ahhoz, hogy a természetes körülményei közt fényképezzük az állatokat, megfelelő felszerelés szükséges. Ennek oka, hogy a legtöbb vad rejtőzködő életmódot folytatnak, félnek az embertől, elbújnak. Hogy sikerrel járjunk és akár több 10 méter távolságról is jó fényképet készítsünk megfelelő objektív szükséges.

7059829_m.jpg

Lehetőleg használjunk 300 mm-es vagy annál hosszabb gyújtótávolságú fix objektívet. Ezekből is érdemes nagy fényerejűeket használni. Természetesen ebben az esetben mindenképp jól jön egy profi állvány, amihez választhatunk gömbfejet. A gömbfej azért praktikus, mert gyorsabban tudjuk a fényképezőgépet fordítani és így nem maradunk le az eseményekről. A segítségével le tudjuk követni az állatok mozgását is. Mivel nem bonyolult a szerkezete, ezért egyetlen egy feszítőcsavarral fixálhatjuk is.

Fontos ugyanakkor olyan állványfejet használnunk amely a gép és az objektív súlyához megfelelő és a hosszú objektíveket is stabilan tartja. 

Sokan használnak videó kamera állványt és fejet, mert finom és stabil mozgásokat könnyedén hajthatnak vele végre. 

Akár egy babzsákot is használhatunk alátámasztásként, ha a leshely olyan kialakítású, ez talán a legolcsóbb megoldás. Hátránya, hogy szinte folyamatosan fogni kell a gépet.

Mivel hosszú optikákat használunk, nagy veszélye van a bemozdulásnak, az exponálás pillanatában is. Ezért hasznának a legtöbben kioldó zsinórt vagy távkioldót. Valódi távkioldóval-mellyel akár több gépet is irányíthatunk távolról- elérhetjük, hogy a vadon élő állatokat minél kevésbé zavarja meg a jelenlétünk. Ebben az esetben jól át kell gondolni, hogy hová helyezzük a kamerát, mert ekkor csak nagyon drága technikai megoldásokkal tudunk távolról változtatni a kamera helyzetén. Ilyenkor sajnos a legtöbbször vaktában kattintgatunk ezért nagy tárkapacitásra van szükség és tartalék akkumulátorokra, hogy a sok elkészített képből ki tudjuk választani azt, amelyik megfelelő számunkra. Természetesen így is készülhetnek díjnyertes fotók.

Hamarosan itt a tavasz, jön a jó idő kirándulásra fel!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr848398024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása