Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Az objektív fényereje

2016. április 25. 13:28 - Feggaris

Sokan esnek abba a hibába, hogy hajlamosak a látószöget, illetve a gyújtótávolságot előnybe helyezni az objektív vásárlásakor. Pedig az egyik legfontosabb tényező, szinte az elsődleges szempont az objektív fényereje. A fényerő határozza meg a kép mélységélességét és az igen nagy hatással lehet egy képre, hogy hová helyezzük a mélységélességet.

A mélységélesség a fényképen az a rész, amely élesnek mutatkozik. Nemcsak a fókuszpontunk lesz éles, -bár az lesz a legélesebb- hanem két rész mögötte és egy harmad rész előtte is éles lesz. Ez a terület fokozatosan életlenedik el. Ha térben nézzük, akár mérni is lehetne ez a távolságot. Tehát a térben mélysége van az élességnek, ezért mélységélességnek nevezzük. Minél nagyobb fényerejű objektívet használunk maximális nyitásnál, annál kisebb lesz ez a térbeli élesség. Például, ha egy porténál a modell szeme lesz a fókuszpont és ezáltal az lesz éles, egy nagy fényerejű objektív használatával már a fülcimpája életlen is lehet.

13996308_m.jpg

Ugyanakkor a fényerő meghatározza a zársebességünket is, mert nem mindig lesz nálunk állvány és a modell sem tud mindig több percig mozdulatlan maradni, hogy lefotózhassuk. Az objektív fényereje az ISO beállításunkra is hatással van. Minél nagyobb ISO beállítására kényszerülünk, annál zajosabb képet kapunk. A nagyobb fényerő, a legtöbb esetben minőségi optikát takar, ami azt jelenti, hogy kevesebb és jobb lencsetagot tartalmaz az objektív, ami a legtöbb esetben üvegből készül, nem műanyagból. A jobb minőségű lencsék kontrasztosabb és élesebb képet eredményeznek.

Tehát a nagyobb fényerejű objektív egyetlenegy hátránya az ára. Azonban, bármennyire is drágák ezek az objektívek, garantáltan nem bánjuk meg a vásárlást. Elég lesz ránéznünk az ezzel készült képeinkre, máris elégedettek leszünk. Sőt, nem csak a képek lesznek szépek. Ezeket az objektíveket öröm használni, mi is jobban látunk át rajtuk és a fényképezőgép automata fókusza is gyorsabb és pontosabb lesz. Ezek objektívek hosszú élettartalomra vannak tervezve, sokáig tudjuk használni.

 A mikrosat.hu oldalon többek közt kiváló objektíveket is találhatsz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr428651688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása