Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

3 + 1 tipp a fotózáshoz nyaralás idején

2016. június 07. 15:32 - Feggaris

Jön a nyár, a nyaralási szezon. Sokan készülnek vízpart mellé pihenni. Csodálatos téma a fotósoknak. Ideális fényviszonyokat ad, így szinte bármilyen digitális fényképezőgéppel szuper képeket készíthetünk.

fotózás nyaralskor

 

Tengerpart

A tengerpart mindig jó téma. Akár homokos, akár sziklás vízparton töltjük a szabadságunkat szép felvételeket készíthetünk. Járjunk nyitott szemmel, figyeljük meg a különleges formájú sziklákat. Fényképezzük a környező tájat is, fantasztikus tájkép téma.

 

Kikötők, hajók

Kifogyhatatlan témalehetőséget ad a kikötők világa. Ebben rejlik a hiba lehetősége is. Figyeljünk a komponálásra, készítsük szűk kivágással a képeket. Emeljük ki a részleteket. A kikötők kiváló lehetőségeket adnak, hogy ismétlődő témájú képeket készítsünk. A tükröződések, még az egyszerű témákat is feldobhatják. 

 

Patakok, tavak

A víz mozgása, a vízről visszaverődő fény, a tükröződések nagyon jó témák. A víz mozgásának érzékeltetésére hosszú záridővel dolgozzunk. Napsütésben, gondot okozhat, hogy az árnyékos és a napsütötte felületek expozíciós igénye eltérő, ezért jó, ha a témát a nap egyenletesen világítja meg, esetleg teljesen árnyékban van. 

 

Néhány tanács

Nyáron a legnagyobb napsütésben, körülbelül délelőtt tizenegy és délután négy között kékes fények játszanak, ezért ne normál beállítás használjunk, hanem ha lehet, egy kicsit hidegebb színhőmérséklet beállítást válasszunk. A déli napsütésben az árnyékok sem a legszebbek, alkalmasabb időpont a fotózásra a reggeli, vagy késő délutáni időpont.

Ha a modellünk nagy víztükör előtt áll, akkor érdemes a képet kicsit túlexponálni. Ugyanez a tanács érvényes, akkor is, ha fehér épület előtt fényképezzük az alanyunkat.

Nyáron a technikát is óvni kell. Figyelni kell arra, hogy a gépünk nehogy felmelegedjen. Óvjuk a szálló sós vízpárától és a homoktól. Nagyon vigyázzunk arra, hogy nehogy a gépünk vízbe essen. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr638775788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása